Adnan Naanaa. Lopen tijdens en na de Ramadan

Scroll this

Het is juni, de Ramadan begint. Tijdens de Ramadan, de heiligste maand voor Moslims, wordt er tussen zonsopgang en ondergang niet gegeten en gedronken. Niet alleen valt de Ramadan deze zomer tijdens de langste dagen van het jaar, het is warm en dat maakt het vasten dus extra zwaar.

Zoals elk jaar blijf ik ook dit jaar gewoon hardlopen. Niet zoals tijdens de rest van het jaar, maar met een aangepast schema. De meeste mensen om me heen kijken gek op als ik vertel dat ik door blijf lopen tijden het vasten, maar voor mij is het de normaalste zaak van de wereld. Ik ben Moslim en dus vast ik! Hoe bijzonder deze maand ook voor mij is, het lopen is haast zo belangrijk. Nu misschien wel net zo belangrijk omdat ik samen met mijn collega’s van Run2Day in voorbereiding ben voor de Dam tot Damloop. We hebben daar maar 1 doel. Dat is het business klassement winnen. Naast het business klassement wil ik ook graag individueel het business klassement winnen. Dit is mij eerder al gelukt en ook dit jaar is dat een van mijn doelen. Het hardlopen neem ik net zo serieus als het vasten, dus daarom kan ik mij geen wekenlange stop veroorloven.

Terwijl ik door het jaar heen elke dag train, train ik tijdens het vasten om de dag. Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren tijdens deze periode, want dat krijgt best wat te verduren.

Lopen tijdens het vasten
Normaliter loop ik heel vroeg in de ochtend, voordat ik naar mijn werk ga. Maar tijdens de Ramadan loop ik laat in de middag of vroeg in de avond. De reden dat ik de trainingen verschuif is dat dan de tijd die ik moet wachten totdat ik wat mag drinken zo kort mogelijk na de training is. Naast het later lopen op de dag loop ik tijdens de Ramadan ook een stuk rustiger. Dat wil zeggen in een rustiger tempo en niet zo lang. Geen urenlange duurlopen dus.

De looptrainingen wissel ik ook af met iets meer krachttraining om mijn spierkracht op peil te houden. Terwijl ik door het jaar heen elke dag train, train ik tijdens het vasten om de dag. Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren tijdens deze periode, want dat krijgt best wat te verduren.
Als de zon onder gaat, in Nederland is dat dit jaar rond 22.00 uur ’s avonds (!), mag je weer eten en vooral drinken. Drinken is heel belangrijk voor mij tijdens de Ramadan. Afvalstoffen die je opbouwt in je lichaam tijdens een training gaan weg door veel te drinken. Zodra het mag zet ik dus een fles water aan de mond en zorg dat de afvalstoffen zo snel mogelijk het lichaam verlaten.

Adnan-Naanaa-3

Na zo’n lange en zware dag is het belangrijk om de juiste keuzes te maken wat eten betreft. Tijdens de Iftar, het breken van de vast, wordt vaak zoet en vet gegeten. Ik doe mijn best dit te vermijden en me te beperken tot een gezond en energievolle maaltijd.

Opbouw na het vasten richting Dam tot Dam
Dit jaar ben ik tijdens het einde van de Ramadan, als het Suikerfeest gevierd wordt in mijn geboorteland Marokko. Tijdens dit feest wordt heel veel gegeten, maar ik probeerd mij in te houden. Want vanaf vandaag begint mijn training weer ‘echt’. Aan de zuidkant van het Atlasgebergte loop ik mijn trainingen langs de rivier en door de boomgaarden. Geen slechte plek om het lopen weer serieus op te pakken. Ik begin heel rustig mijn trainingen weer op te bouwen, steeds iets langer en sneller.

Adnan-Naanaa-1

Mijn lichaam heeft veel te verduren, niet alleen een maandlang vasten, maar ook de warmte van over de 40 graden en een zeer droge lucht. De trainingen begin ik af te wisselen. Korte tempo’s, intervallen en langere duurlopen. Ik loop de eerste weken na de Ramadan nog steeds niet dagelijks, maar ik bouw dit rustig op, net als de snelheid.

Omdat de Damloop voor mij een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar is wil ik er alles aan doen om te winnen. En ja dat betekent dus ook dat t koppie weer glad moet zijn. Ik scheer mijn krullebos er in Marokko dan ook af. Scheelt warmte én wellicht wat tijd tijdens de Damloop.

Adnan-Naanaa-snel-Damloop

Weer terug in Nederland is het tijd om intensiever te trainen, want de Dam tot Dam komt steeds dichterbij. Ik hervat de trainingen met mijn loopmaatjes van de atletiekclub. Ik train in Amsterdam bij een super gemotiveerde groep, de Bramsterdammers. Onder leiding van topcoach Bram Wassenaar train ik daar samen met collega’s Herman Leeman, Jorin Kamps en Tim Bolink. Een groep met top hardlopers die elkaar naar hoger niveau tillen.

Op dit moment loop ik dagelijks, twee maal per week een 90 minuten lange duurloop, 1 keer een interval en 2 middellange duurlopen. Op vrijdag houd ik een rustdag, ook dit is deel van een goede voorbereiding.

Tips voor het lopen tijdens de vastentijd (of een andere zware periode):
1. Matig! Niet alleen de frequentie van je trainingen, maar ook de afstand, de snelheid en de lengte.

2. Luister naar je lichaam! Je lichaam weet beter dan jijzelf wanneer je rustig aan moet doen.

3. Eet verstandig. Juist tijdens zware periodes ben je geneigd wat slechter te eten, maar daar voel je je niet beter bij.

4. Na zo’n periode: rustig je trainingen weer opbouwen. Haast werkt je alleen maar tegen.

5. Pak je rust! Dat is net zo belangrijk als hard trainen, zeker als je lichaam wat te verduren heeft gehad.

Adnan-Naanaa-Marokko