Als ik aan 9 april denk, voel ik al opwinding Coach Hartensveld over Butter en Rotterdam

Scroll this

‘Michel Butter wordt dit jaar afgerekend op de Coolsingel. Dat betekent dat hij niet elke andere week kan winnen. Dat moet je kunnen accepteren als atleet. Michel kan dat,’ vertelt zijn coach Guido Hartensveld. Als Guido vol vuur over 9 april aanstaande in Rotterdam praat, begint de adrenaline bij hem al te stromen.

‘Zondag 9 april de Marathon Rotterdam, die dag beleef ook ik heel intens. Samen met Michel rij ik de dag ervoor al naar Rotterdam. Eenmaal daar heb ik een druk en strak schema, technische meetings, parcours, drankpost en het laatste weerbericht bespreken. En ook handen schudden met onder andere de pacemakers hoort erbij. Op de dag van de wedstrijd observeer ik Michel en zie dan in één oogopslag of hij goed in z’n vel zit. Ik ben dan extreem scherp, en voor je het weet start de show. Na afloop ben ik er weer voor hem. Tijdens de wedstrijd zelf communiceer ik met Roy (red. Roy Hoornweg, zijn haas, een interview met hem lees je hier binnenkort) vanaf de motor, met Michel slechts via oogcontact. Als ik er aan denk, voel ik de opwinding en spanning al.’

Michels pijn

Al 15 jaar werken topatleet Michel Butter en coach Guido Hartensveld samen. ‘Ik wil het beste voor hem. Een beetje zoals een vader of oudere broer dat ook voor zijn zoon of jongere broertje wil. Maar ik identificeer me niet met zijn successen en teleurstellingen. Natuurlijk voel ik met hem mee en voel ik ook een beetje van zijn pijn. Maar als coach moet je ook kunnen loslaten, professioneel scheiden. Ook omdat je de gevierde coach bent als het goed gaat, en “het gedaan hebt” volgens “de haters” (red. de mensen die zich snel negatief uitlaten) als een atleet geblesseerd is of niet goed presteert.’

Ik identificeer me niet met zijn successen

Passie & perfectie

Guido zit al 26 jaar in het vak en begeleidt momenteel 25 atleten. Hij doet dit vanuit zijn Team Distance Runners, dat staat voor Passion Perfection Performance. ‘Michel is een atleet die volledig voor passie, perfectie en performance gaat en staat. Het feit dat hij zijn kindje van nog geen jaar 5 weken achterlaat voor een trainingsstage in Kenia, zegt genoeg. Perfectie eisen wij allebei. Alles wat we doen staat nu in het teken van de marathon. Michel vult elke dag in met heel veel toewijding. Maar hij eist ook perfectie van mij. Michel komt zijn verplichtingen keurig na, afspraak is afspraak en “nee is nee”.’ Precies op dat moment -alsof het in scene is gezet- checkt Michel bij Guido hoelang hij heeft toegezegd voor de fotoshoot. Michel is namelijk niet van plan om langer te blijven dan de afgesproken tijd.

Guido: ‘Michel vaart op mijn advies, hij geeft dingen uit handen zodat hij zich kan focussen op dat wat hij moet doen. Ik bepaal een heleboel zaken voor hem. Michel zegt vaak: “Ik hoor het wel, maar het moet wel goed geregeld zijn hoor”, lacht Guido. ‘Maar er zijn grenzen hoor, hij zorgt zelf dat zijn leven in balans is en dat hij bijvoorbeeld voldoende rust krijgt. En dillema’s als: “neem ik mijn gezin mee naar een wedstrijd?” bepaalt hij uiteindelijk zelf. Naar Rotterdam gaan ze niet mee overigens, uiteraard staan ze wel bij de finish, maar vooraf zien ze elkaar niet.’

Je moet niet álles voor topsport opzij zetten

Performance

Michel traint zo’n 12 keer in de week, waarvan maar 3 á 4 met Guido. ‘Veel discipline dus, allemaal voor de prestatie. En ook de vervelende trainingen -mobiliteit, lenigheid en kracht- doet Michel zelf, dat is zijn eigen verantwoording. Richting de marathon traint hij steeds gerichter, lang en hard dus, en meer op asfalt. De lange harde duurlopen ga ik dan wel mee op de fiets. Ook testwedstrijdjes staan in functie van Rotterdam.’

Een leven na lopen

Al van kleins af aan traint Guido Michel. Ook ten tijden van de 2.09 in Amsterdam stond hij aan zijn zijde. Ondanks dat, of misschien wel juist daarom, focust Guido zich niet alleen op de carrière van zijn atleten. Guido: ‘Toen Michel mij vertelde dat hij vader werd, was ik ontzettend blij voor hem, ik pinkte zelfs een traantje weg. In de documentaire die over Michel en mij is gemaakt lijkt het bijna alsof atleten toestemming aan mij moeten vragen om aan kinderen te beginnen. Onzin natuurlijk, dan luister je niet goed. Ik ben de laatste die zegt dat iemand alles voor topsport opzij moet zetten. Ik voel me ook verantwoordelijk voor het leven na het hardlopen.’

Rotterdam

De media beweren dat Abdi Nageeye en Michel tegen elkaar zullen strijden in Rotterdam. Guido: ‘Abdi zit in de 2.08 groep en Michel heeft momenteel geen 2.08 in z’n benen. Hij gaat voor zijn eigen plan. Rotterdam is goed voor hem, Michel is hier populair en belangrijk voor de wedstrijd. Wanneer ik als coach tevreden ben? Als Michel gezond is in de voorbereiding naar Rotterdam en goed kan trainen, en tja dan wil je minimaal in de 2.10 lopen en het liefst natuurlijk een pr.’

Coach Favorite, New Balance Fresh Foam Vongo

Geschreven door: Esther Vliege, Hoofdredacteur Run2Day Magazine.