De week voor de marathon

Scroll this

Nog 7 dagen voor de marathon, de harde arbeid is gedaan en je gaat lichaam en geest nu prepareren voor de grote dag! Gek genoeg gaan veel hardlopers die laatste week gekke dingen doen wat hun prestatie niet ten goede komt. Belangrijk is dat je je koppie erbij houdt en geen gekke dingen gaat doen zoals toch meer gaan trainen dan op het schema staat, experimenteren met nieuwe voeding of volledige rust pakken.

Lees hieronder hoe ik mijn week in gedachten heb. Let wel, dit is mijn plan en dus geen direct advies. Ik heb de heilige graal niet in handen maar ik voel me hier goed bij.

Maandag – finding peace

Afgelopen weekend nog een laatste “zware training” gedaan en nu is het tijd om te accepteren dat het gedaan is met de woeste arbeid. Hoe sneller ik dit accepteer, hoe beter. Tuurlijk kijk ik terug op de trainingsweken achter me en bestaan er gedachten van “als ik toen” en “was ik maar”. Stop deze waardeloze gedachten in een lade en schuif hem hard dicht, zo hard dat hij volgende week maandag pas weer open kan. Alle focus ligt nu op het zo uitgerust en energiek mogelijk aan de start verschijnen van de marathon.

vind-rust-image-web

Dinsdag – alcoholvrij

Ik houd van bier en wijn en ben ook niet de beroerdste om doordeweeks iets open te ploppen of open te trekken. Maar vanaf vandaag geen alcohol, het is geen grote opoffering maar wel een belangrijke voor mij. Alcohol beïnvloedt de slaap negatief en zorgt dat vocht het lichaam sneller verlaat. Twee zaken die ik in de laatste week niet wil. Veel hardlopers zweren nog op een drankje de avond voor de marathon wat zorgt voor wat ontspanning. En mogelijk lopen ze er geen seconde langzamer door maar voor mij gaat de kraan dicht vanaf dinsdag.

image-alcoholvrij-web

Woensdag – speldenprikje

Vandaag wordt de laatste training afgewerkt. Het zal maximaal 15km zijn met korte intervallen van 45 seconden op marathon-tempo. Doel is dus marathontempo simulatie zonder vermoeid te worden, gewoon even het gevoel in de benen.
Klein beetje spanning op de beentjes en ontspanning in het hoofd, je begint na een paar dagen niet trainen te twijfelen of je nog wel kan hardlopen.

Donderdag – bottenkraker

Sinds enige tijd word ik behandeld door een sublieme chiropractor. Hij zal ook deze ochtend weer de blokkades in mijn lichaam verhelpen. Op deze manier “staat” mijn lichaam weer goed na een zware trainingsperiode. Dit is ook de laatste dag dat ik volkoren producten eet en producten met veel vezels. Mijn maag is redelijk gevoelig en het verteren van deze producten duurt langer dan bewerkte koolhydraten. Normaliter gaat mijn voorkeur wel uit naar deze producten maar nu wil ik geen risico lopen op maagklachten.

Vrijdag – slapen

Drie zaken zijn belangrijk vandaag: startbewijs halen, toename koolhydraten en vroeg naar bed. Ik houd niet van stress vandaar dat ik vrijdag mijn startbewijs ga ophalen bij de Rotterdam Marathon Expo. Dan heb ik het startbewijs mooi binnen en hoef ik zondag niet zo vroeg mijn bed uit. Daarnaast kan ik thuis mijn race-outfit al helemaal klaar maken. Qua voeding ligt vandaag de nadruk op koolhydraten die simpele suikers bevatten. De koolhydraten nemen een prominentere plaats in terwijl de eiwitten en vetten meer op de achtergrond komen te staan. Wel is het van belang niet all-out te gaan met suikers en het calorietotaal van de dag te monitoren, maximaal 2500kcal. Daarnaast gaat het bed vroeg opgezocht worden, een goede nachtrust twee dagen voor de marathon heeft altijd goed uitgepakt. Er zit nog weinig adrenaline in mijn lichaam dus normaliter slaap ik als een roos.

slaap-image-web

Zaterdag – stapelen

Koolhydraten, koolhydraten en koolhydraten. Het klinkt leuk om de hele dag te eten maar eigenlijk is dit de minst plezierige dag uit de marathonvoorbereiding. Ik eet per uur maximaal 60gram aan koolhydraten en streef er wel naar zo’n 750-800gram koolhydraten binnen te krijgen. Voor de snelle rekenaars onder ons, dit zijn zo’n 13 suikermomenten. Pasta, winegums, sportdrank, wit brood, etc. Ik word al moe als ik eraan denk. Daarnaast drink ik zeker één liter water extra dan normaal. Dat heeft je lichaam nodig voor de opname van de suikers. Als tussendoortje loop ik nog 45min ontspannen hard, gewoon het lichaam soepel houden.

stapelen-en-mogelijk-hoofdslider-web

Zondag – laat de benen spreken

In navolging van mijn vader, moeder en broertje ga ik dan EINDELIJK de Rotterdam Marathon lopen. Het lopen van de marathon is de kers op de taart, het cadeautje aan mijzelf na een trainingsperiode. Mijn ontbijt bestaat steevast uit drie witte bollen met jam. Ik ontbijt zo’n drie uur voor de race. Elke 7km knal ik een SiS sportgel naar binnen om het energielevel hoog te houden en verder is het aan de marathongoden. Ik hoop dat ze mij goed gezind zijn 10 april en jullie ook natuurlijk.

laat-de-benen-spreken-image-web