Eerste serieuze duurloop richting Boston De 30km van Spaarnwoude

Scroll this

07:30 uur

De wekker gaat, zondagochtend. Vroeg. Gelukkig heeft het niet nuttigen van alcoholische versnaperingen ook zo zijn voordelen, namelijk jawel… fris en fruitig opstaan! En wat zie ik door de ramen, een explosie van zonnestralen. Het is fris en er staat weinig wind. Ideaal weer om je hardloopschoenen aan te trekken. Ik zeg goedemorgen tegen Michelle en bekijk de outfit van vandaag. Ik mijn splinternieuwe New Balance outfit en zet mijn petje op. Een aanrader met dit weer vind ik, aangezien het zweet dan niet rechtstreeks in je ogen druppelt. Vaseline boven je wenkbrauwen smeren kan ook, al vind ik persoonlijk een petje fijner.

Foto-1

08:00 uur

Voeding is belangrijk op zo’n intensieve dag. Je verbrand rond de 2000 calorieën met een race van 30km die vandaag op het programma staat. Dat vind ik altijd bizar om van je horloge af te lezen. Dat is precies wat je op een dag nodig hebt? Eh dubbel dus. Ik maak 3 pannenkoeken klaar met stroop en kaas, eet nog een banaan en drink veel water. Ik vind het niet zo fijn om tijdens het lopen veel water te drinken dus zorg dat ik van tevoren genoeg drink. Verder eet en drink ik altijd 2 uur van tevoren zodat het genoeg tijd heeft om nog te zakken en een wasmachine effect tijdens het lopen te voorkomen. Tip, eet wat je altijd doet als je normaal gaat hardlopen en ga niet ineens gekke dingen doen de ochtend voor je race. Misschien vind je het zelf helemaal niet fijn om net als ik 3 pannenkoeken te eten, dus doe vooral wat voor jou het beste werkt. Verder maken we een bidon klaar met energy drink van SiS die goed is voor extra energie voor het lopen. Gelletjes stoppen we in de tas voor tijdens het lopen, die zorgen voor een spoedig herstel van de glycogeenvoorraad en die van SiS vind ik oké smaken. Het lijkt alsof ik hier alles van weet, maar ik moet ook vaak genoeg dingen opzoeken. Ik vind het wel steeds leuker en interessanter om te weten wat het eigenlijk allemaal met je lichaam doet.

Foto-2

09:30 uur

Auto richting Spaarnwoude. Zonnetje, hitjes op en elkaar enthousiasmeren, dat is wat we altijd doen. Het is leuk om een maatje te hebben, het voelt voor ons (laat ik zeggen voor mij) ook nooit als een individuele race maar meer als een uitdaging die we samen aangaan en gezonde kriebels voor hebben. Justin Bieber staat weer op trouwens, dat kan dus met de plank oefeningen, maar ook vooraf aan de race!

09:45 uur

Inschrijven. Tip vergeet geen cash mee te nemen bij een kleine loop (was ik vergeten). Er heerst een gemoedelijke sfeer en we zitten letterlijk midden in de natuur. We maken nog een foto met de koeien, waar een koe verliefd wordt op Michelle en haar wang alvast nat maakt voor de druppels die komen gaan. Iedereen staat weer in flitsende outfits bij de start en het leuke vind ik altijd dat mensen zich zo verbonden voelen als ‘lopers onder elkaar’ en meteen druk staan te kletsen. Oké het gaat dan wel vaak over hoeveel minuten loop jij per kilometer, wat is je eindtijd en oh ja, welke marathon ga jij doen… maar dat hoort erbij.

Foto-3

10:00 uur

Start is om 10.15. Het is geen hele drukke loop en gelukkig starten we redelijk vooraan. Het zijn drie rondes van 10 kilometer. Ik was voorbereid op een ‘stomme loop met een skipiste op de helft’, dus de verwachtingen waren vrij laag. Een race doe ik altijd zonder muziek, ik heb geen zin in loshangende attributen. Ik heb namelijk vaak pech met dit soort dingen; mijn horloge valt altijd uit, batterij op, telefoon te warm, noem het maar op. En ik geniet van de zon, natuur, wandelaars die gedag zeggen en mensen bij de drankpost die je moed inspreken. Maar hier ook weer, Michelle zweert bij muziek luisteren! Of ze is mijn geklets zat. Bij de eerste ronde zijn we helaas al gesplitst. Michelle had wat last van haar knie en wilde het iets rustiger aan doen. Ik vond het knap dat ze dat meteen al aangaf, goed om je eigen tempo te kiezen en je niet gek te laten maken door wie dan ook. Ze finishte uiteindelijk in een tijd van 2:25:52 en zij heeft een tevreden gevoel gezien de omstandigheden. Bij mij ging het vandaag goed! Ik was fit en gefocust. De skipiste viel mee (echt dit was geen skipiste, maar ik was allang blij) en ik hield netjes mijn streeftijd van 13km per uur aan, wat neerkomt op 4.37 min/km. Best spannend om dit tempo voor het eerst te proberen. De tweede ronde was ietsjes langzamer, maar dat maakte ik in de laatste ronde goed, omdat ik voelde dat ik nog genoeg energie had. Een eindsprintje zorgde voor wat grappige gezichten tijdens de laatste kilometers. Komt er ineens een in oranje gehuld, blond meisje langs hobbelen. Dat is dan toch best leuk, het competitie-element blijft! Ik finishte op 2.18.54. Een PR! En een goed, vertrouwd gevoel voor Boston over 5 weken. Ik ben heel blij en als klap op de vuurpijl mag ik een tweede prijs in ontvangst nemen in mijn leeftijdscategorie. Tussen de koeien in Spaarnwoude.

Foto-4

14:00 uur

Ik heb het koud en trek. Ik kan niet kiezen en doe de combinatie. Ik eet twee bruine boterhammen met twee vegetarische burgers in een heet bad. Niet verkeerd! Daarnaast drink ik zo’n twee liter water/siroop, eet ik een plak ontbijtkoek, een banaan en een SiS energiereep (bomvol calorieën dus verwar deze niet voor een dieet om af te vallen. Welgeteld 344 calorieën!).

Foto-6

15:30 uur

Op naar het terras. Hier zijn we de uren hierna ook niet meer weg te slaan en het was heerlijk vertoeven bij Hesp in de zon. Ik ben van koffie naar spa rood naar cola naar thee naar alcoholvrij bier gegaan. En bitterballen. We hadden het er nog over dat mensen altijd verbaasd zijn hoe we trainen naast ons werk en of we dan nog wel leuke dingen doen (jawel hoor) en nog veel meer van dit soort vragen. Het lijkt vast alsof je er de hele dag mee bezig bent maar dat valt best mee. We zitten hier toch weer mooi voldaan op het terras. En we zijn echt best normale meisjes. Het combineren van trainen voor een marathon en een “normaal leven” kan volgens ons zeker; het vergt wat planning, discipline en enthousiasme!

22:00 uur

Slaap lekker…