In gesprek met de CEO van Fokker Hardlopen, leadership en energie, de perfectie combinatie

Scroll this

Drukke baan, een gezin, een sociaal leven; volgens mij zitten er soms wel 36 uur in zijn dagen. Wáár haal je dan de tijd vandaan om hard te lopen en te sporten? En vooral ook: waarom?
Michelle ging in gesprek met Hans Büthker, CEO van Fokker. Meer energie, ontstressen en jezelf fit voelen: dáárom loopt hij. Maar waar is dit ooit begonnen en waarom is het zo’n belangrijk onderdeel van zijn leven?

Halve marathon Egmond

Eind jaren 90 is het eigenlijk begonnen. We hebben toen met een heel management team van, destijds Stork, de stoute schoenen aangetrokken en met elkaar een doel gesteld: de halve marathon van Eindhoven. We waren al redelijk sportief maar hebben ons voor de zekerheid toch even laten keuren of het überhaupt wel verstandig was om de halve marathon te gaan lopen. Dat bleek een succes en sinds die tijd ben ik nooit meer gestopt met lopen.

Michelle Wolters Fokker

Balans in je werk

Wat ik echt geleerd heb van hardlopen is dat je met lopen (en sporten) meer balans krijgt in je werk. Je lichaam reageert positief op beweging. Dit soort banen brengen natuurlijk nog wel eens wat stress met zich mee en als je dan gaat lopen kun je écht ontstressen. Er zijn periodes geweest dat het zo enorm druk is dat je denkt: ik moet vaker gaan lopen.
Ik ben bergbeklimmer, redelijk intensief en ik heb hele extreme dingen gedaan. Als ik niet kan bewegen of niet kan sporten word ik chagrijnig. Dat heb ik altijd al gehad. Ik ben nu 50+ en ervaar dit nog steeds. Het maakt me ook niet uit wat voor weer het is, ik maak gewoon tijd om te bewegen.
Ja, hoe doe je dat dan? Je hebt natuurlijk een hele drukke baan en gezin en heel vaak hoor je mensen dat als excuus gebruiken dat ze gewoon echt geen tijd hebben om te lopen/sporten.
Ik heb dat niet, ik sport altijd 3 keer in de week, niet altijd op hetzelfde tijdstip maar ik vind altijd de tijd om te sporten. En in het weekend loop ik wat langere afstanden, tot zo’n 15 kilometer en op zondag ga ik bijna altijd fietsen. Dan ga ik alleen de hei op, lekker 1,5 uur lang.

Je maakt er dus echt tijd voor om te gaan lopen?

Ja, zeker. Het komt natuurlijk wel eens voor dat het echt niet gaat lukken maar het komt heel zelden voor dat ik niet 3 keer in de week sport. Dan is er echt iets goed mis. Schoenen en broek gaan altijd mee op reis. Dat doen best veel Fokker mensen overigens. Why not? Je bent echt fitter als je sport, je kunt meer aan en je kunt meer werk verzetten. Het voelt gewoon goed.
Een goed voorbeeld is van 2 jaar geleden. We hadden toen echt heel grote problemen met Boeing en dan ga je alsmaar harder en harder werken. Op een gegeven moment waren we met het team 7 dagen per week bezig. Maar als je dan niet gaat sporten, dan blaas je jezelf compleet op. Hoe meer stress ik heb, hoe meer ik moet sporten om te compenseren. Je lichaam vertelt je echt wel wat er aan de hand is.

Michelle Wolters Fokker

Leadership programma

Wat mij enorm veel energie heeft gegeven is het effect van het leadership programma wat we bij Fokker hebben doorlopen vorig jaar. Dit programma was gekoppeld aan het thema ‘hoe blijf je fit en in balans?’. We hebben tijdens dit traject kennis gemaakt met een sportcoach en een diëtiste. De centrale vragen waren hierin ‘hoe train je en hoe eet je’? Het team dat hieraan heeft meegedaan heeft daar ongelofelijk veel aan gehad. Het ging niet alleen over voeding ‘in het algemeen’, maar bijvoorbeeld ook tijdens en na het sporten. En weet je eigenlijk wel wat sporten met je lichaam doet? Er waren een aantal in de groep die nog nooit echt gesport hadden en die hebben na een halfjaar een kwart triatlon gedaan. Leren nadenken over wat je eet en hoe je traint heeft hier ongelofelijk veel impact gehad. Mensen die soms overgewicht hadden, zijn 15 á 20 kilo afgevallen.

Wauw! Zie je ook een link met mensen die (intensief) sporten en hun werk?

Ik heb in mijn carrière al heel wat mensen aangenomen en ik kijk altijd naar wat mensen aan sport doen of hebben gedaan. Meestal zijn deze mensen ook gedreven, hebben een bepaalde motivatie om te scoren. En er zit gewoon meer energie in. Ik hou heel erg van mensen om me heen die, naast slim zijn, ook veel energie hebben om bijvoorbeeld veranderingen door te kunnen voeren. Je ziet daar een hele mooie balans in ontstaan. Kijk, een baan als die van mij bijvoorbeeld, zou ik niet kunnen doen als ik niet gezond zou sporten en een aantal uur per week gewoon echt met m’n lichaam bezig zou zijn.
Volgens Koen Breedveld, directeur van het Mulier Instituut, dat veel onderzoek doet naar hardlopen, is het voor topmannen en -vrouwen belangrijk uit te stralen dat zij fit zijn. Er zit overlap in de eigenschappen die nodig zijn om een marathon te lopen en die je als topbestuurder moet hebben, zegt Breedveld. “Doorzettingsvermogen, jezelf een doel opleggen en discipline hebben om dat te bereiken.”

Je ziet natuurlijk veel topbestuurders die marathons en halve marathons lopen, herken je dit ook?

Ja, absoluut. Als je jezelf een doel stelt moet je wel beginnen met trainen, meer trainen, vaker trainen etc. Er zijn dan ook vaak nog een paar kilo’s waar je dan iets mee moet haha. Dat herken ik ook bij het klimmen. Als je de top wilt bereiken moet je goed getraind zijn, je moet je team op orde hebben, je moet heel goed naar de gevaren kijken want je zit met elkaar aan het touw en er hoeft er maar één te vallen en die trekt de rest mee. Dus discipline en doelen stellen; ik denk dat die twee elementen heel nauw met elkaar verweven zijn. Ik ben ervan overtuigd dat als je een gezonde top binnen een bedrijf hebt, met veel energie en mensen die gemotiveerd zijn om de volgende stap te maken en een doel te zetten, je betere resultaten boekt.
Dat zag je met het leadership programma ook. Als je niet getraind bent en je wilt een halfjaar daarna een kwart triathlon doen, dan moet je trainen. Anders ga je het niet halen. In het begin heb ik mijn schema compleet genegeerd maar na een week dacht ik: zo gaat het hem niet worden dus toen ben ik echt 1 op 1 het schema gaan volgen en daar word je af en te helemaal kriegel van maar ik heb het wel gedaan.

Fokker

Ook binnen Fokker probeer ik natuurlijk mensen te enthousiasmeren om te gaan lopen. Dat vind ik leuk om te doen. Ook op het gebied van vitaliteit gaat er wat gebeuren het komende jaar. De bedoeling is dat er een bus langs alle Fokker vestigingen gaat rijden waar grote groepen mensen zich kunnen laten testen hoe fit ze nou eigenlijk zijn en wat zij zouden kunnen doen? Persoonlijk wil ik mezelf weer een nieuw doel stellen zoals de kwart triatlon vorig jaar. We gaan een spannende tijd tegemoet maar het is goed om met elkaar dingen te blijven doen dus ik wil ergens in het najaar weer een nieuwe challenge organiseren. Dat was vorig jaar echt een succes.
Er zijn mensen binnen Fokker geweest die het echt heel zwaar hebben gehad in hun job en als je dan met ze in gesprek gaat en de vraag stelt ‘wat doe je aan sport?’ en dan als antwoord krijgt ‘ja, nou, ik sport niet’ en dat in combinatie met roken en bijvoorbeeld overgewicht.. die geef ik graag het advies ‘ga nou eens lopen, hier heb je een schema’. Er zijn mensen bij die mij er uit hebben gelopen op de Dam tot Dam. Die herken je niet meer terug. Echt heel erg knap.

Michelle Wolters Fokker

Gaaf! Wat is nou de gouden tip voor mensen die niet gemotiveerd zijn om te lopen of sporten. Hoe krijg je die mensen toch overtuigd om de deur uit te gaan om te gaan lopen?

Nou, wat er bijvoorbeeld met mij gebeurd is tijdens het leadership programma.. je moet naar een diëtiste en beginnen met een week lang bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. In het begin dacht ik ook ‘oh god, moet dat echt allemaal?’ Ja, je drinkt natuurlijk veel te veel koffie, broodje kaas etc. dat is dan natuurlijk ook allemaal fout en dat ervaar je dan bij zo’n diëtiste. Je gaat je eetgedrag vervolgens aanpassen. Ik denk dat het heel moeilijk is om tegen iemand te zeggen ‘je moet gaan sporten’ maar mensen moeten op een gegeven moment inzien dat collega’s die wél sporten bijvoorbeeld gezonder zijn. Dan moet er een soort lampje gaan branden. Ik geloof dat je het zelf moet ervaren. Je moet het beleven.
Binnen onze Fokker groep was er op een gegeven moment één persoon die meedeed aan het leadership programma die de vraag stelde: ‘Wat geeft mij het recht om mee te doen met dit programma en mijn andere Fokker collega’s niet’. Nou, dat vond ik een goede opmerking en een hele terechte vraag. Als reactie hierop zei ik tegen deze persoon: ‘jij hebt nu ervaren hoe het is om te sporten dus ik ga er nu vanuit dat je dat uitdraagt naar de rest van de organisatie. En dat gebeurt dus ook. Nou dát is eigenlijk het balletje wat ik probeer aan het rollen te krijgen en dat is aardig gelukt denk ik.
Mooi om te zien dat het werkt!

Michelle Wolters Fokker

Als laatste vraag.. Ik ga de marathon van Boston lopen op 18 april. Heb je daarin nog een laatste advies voor de komende 5 weken?

Poeh, heel moeilijk.. ja je moet balans zien te vinden tussen hartslag en tempo. Ik zou dat goed met je coach bespreken. Als je 3:15 uur wilt halen in Boston moet je bijvoorbeeld heel goed weten waar je anaerobe drempel ligt. Ik zou heel goed bekijken hoe je die marathon moet gaan lopen want dat kan anders ook helemaal fout gaan. Mijn tip is ook om te luisteren naar je lichaam. Dat is een wijze les. Ik ben wel heel benieuwd!