Jannie, kwam, zag en overwon. Van 5km hardlopen naar 10km hardlopen.

Scroll this

Altijd keek ik met bewondering naar hardlopers. Dat wilde ik ook. Maar ja, ik was op dat moment 51 jaar en had al jaren niet gesport, dus tja…….

In de herfst van 2014 dan toch voor het eerst hardloopschoenen aangetrokken. Vlak daarna zag ik dat in januari 2015 de iRUN clinic van Run2Day Den Bosch van start zou gaan. Ik heb mij aangemeld voor de beginners clinic (in 8 weken opbouwen naar 5 km, of beter gezegd: 30 minuten aan een stuk kunnen lopen. Het resultaat was dat ik in mei 2015 bij de Vestingloop mijn eerste ‘hardloopwedstrijd’ van 5 km in 30:22 minuten heb volbracht. Daarna ben ik drie keer per week blijven hardlopen, maar echt verder dan die 5 km kwam ik eerlijk gezegd niet. Terwijl de wens bleef om ….ooit…. misschien een keer 7 km te lopen?

Helaas moest ik in juli 2016 aan darmkanker worden geopereerd. Tot vlak voor de operatie ben ik mijn rondje blijven lopen, maar daarna was ik zes maanden verder voordat ik weer aan hardlopen toe was. Omdat ik mijn conditie weer moest opbouwen, kwam het goed uit dat in januari 2017 de iRun clinic weer van start ging.
De eerste training gingen we op pad met onze coach Giovanni Rijken en kregen van hem direct zijn belangrijkste les: zorg dat je plezier houdt in het hardlopen. Daarnaast werden we iedere training uitgedaagd met diverse conditie- en intervaltrainingen en was er aandacht voor loop- en/of ademhalingstechniek. De 8 weken vlogen dan ook voorbij. Met een aantal uit onze trainingsgroep waren we zo enthousiast, dat ook ik mij heb aangemeld voor nog een keer 8 trainingsweken.

Natuurlijk is het nodig dat je (aan de hand van een opgegeven opbouwschema) 2x in de week zelf loopt. Maar met name door de gezamenlijke training merk ik nu echt progressie. Dat heeft er in geresulteerd dat ik precies drie maanden later (met een glimlach) in 59:48 minuten 10,2km heb gelopen. En daar ben ik gewoon ontzettend trots op!

Ik heb mij daarom aangemeld voor de 10km Vestingloop ‘s Hertogenbosch. Ter voorbereiding train ik de komende weken gezellig verder bij iRUn en loop ik woensdag 3 mei ook mee met de verkenningsloop van het parcours.

Doe jij net als ik mee aan de Vestingloop? Nog niet ingeschreven? Schrijf je dan nu nog in.