Marathon dagboek
Frederiek Verwest

Scroll this
Atleet: Frederiek Verwest
Leeftijd: 26 jaar
PR’s: Marathon – 3.28.11 | Ultra Marathon 56K – 5.04.02

Maandag

Vandaag stond in het teken van… terugreizen uit het verre China. Inclusief tijdsverschil hebben we er 23 uur over gedaan. Maar wat een mooie reis! Familie van mij reist als expat de wereld over en verblijft nu 3 jaar in China, Guangzhou. Goede reden voor een bezoek aan dit indrukwekkende, kleurrijke (en ietwat gekke) land.
Ik sliep als een roosje in het vliegtuig. Verdraaide nek en verkreukeld gezicht, maar 7 uur later deed ik voor het eerst mijn ogen open. Dat was het resultaat van mijn 30km duurloop op zondagochtend. Ik train niet met een vast dagschema voor de marathon, maar wil wel ongeveer een bepaald aantal kilometer in de week hebben gedaan. Een marathon lopen dwingt je echt om vooruit te plannen. En dus ook je snelle stappers mee te nemen op vakantie. Ik had ervan tevoren niet heel veel zin in, aangezien mij werd verboden alleen 30 km door de doldwaze stad van Guangzhou te lopen. Hier was ik het volledig mee eens, maar dat betekende dus geen prachtige route die je meeneemt in gedachten. Het alternatief was… de loopband. Geen aanrader, maar in geval van nood een oplossing. Het ging goed, 12km p/u en het viel oprecht mee, ook al klinkt dit vast een beetje gek. Sowieso voel ik me altijd wel voldaan. Het niet uitstellen maar gewoon gaan bezorgt me een goed gevoel! Tip: Disneyfilms van je kleine neefjes op de iPad kijken. En de iPad dan precies over het klokje leggen ter zelfbescherming 😉

Dinsdag

Back to work. In mijn geval is dat Young Colfield, waar ik een tweejarig traineeship volg. Vandaag was ik niet op opdracht, maar even “thuis” op kantoor, wat heerlijk was. Ik had veel zin in salade voor lunch na alle dimsum en kaasjes van de afgelopen week. Net als een vast trainingsschema volg ik geen strikt sportdieet. Toch let ik er wel op dat ik gezond eet (chickslovefood is een aanrader!). Trainen voor de marathon is best een aanslag op je lichaam, dus ik probeer goed te eten en slapen. Dat laatste had ik vanavond geen moeite mee. Hallo jetlag. Ik ben om 20:00 uur gaan slapen en hoopte dat het universum het mij gunde om ik ‘s ochtends wakker te worden. Helaas was dit 3:00 uur ’s nachts en deed ik geen oog meer dicht. “Lekker liggen” zegt mijn moeder altijd, yeah sure…

Woensdag

Elke ochtend start ik met planken. Ok niet dat ik dit al jaren doe, misschien een paar weken… Maar het werkt echt kan ik je vertellen en is super simpel om mee te starten op een yogamatje in je eigen woonkamer. Ik kijk het nieuws of luister guilty pleasures van Justin Bieber. Ik doe elke dag 2,5 minuut en merk dat mijn lichaam er in zijn geheel sterker van wordt. Poging wagen morgenochtend?
Woensdagavond train ik bij Sportsworld in Amsterdam Oost. Jan Mens is onze trainer en daarnaast mijn motivatie coach die af en toe een appje stuurt dat ik niet te veel moet drinken, maar vooral moet lopen. We doen een 11km loop en ik klets bij met de rest van de club. Altijd gezellig!

Donderdag

Ik voel me echt een aansteller als ik zeg dat ik best last heb van die jetlag. Ik dacht dat ik reizen gewend was en een jetlag niet aan mij besteed zou zijn, maar dat was een misvatting. Na werk ben ik kapot. We hebben ons wel vermaakt vandaag tijdens werk (naast hard werken) met muziek, notentaartjes en koffie . Ik zou eigenlijk naar de atletiekbaan gaan waar ik 1x in de week train. Ik begin die trainingsavonden steeds leuker te vinden maar de eerste keer moest ik na afloop ongeveer huilen en lachen tegelijk, wat is dat zwaar zeg! 1,5 uur training met de focus op interval. Goed om je snelheid te verbeteren en het is best een leuke afwisseling naast de tochtjes rondom Amsterdam. Vanavond skip ik en ren ik zelf een rondje waarna ik mijn bed in duik.

Vrijdag

Gestart met een snel rondje 5 km. Ik moet mezelf dan wel uit bed schoppen de kou in, maar soms lukt dit zoals vandaag. Het is nog heerlijk stil op straat en het opkomende zonnetje maakt me vrolijk! Van een rustige duurloop ben ik vaak minder moe, dan van een snelle korte loop. Puffend kom ik weer thuis. Nog 1 dag werken en dan weekend. Lievelingsmoment van de week! En extra leuk, vandaag komt ons kleding/voeding pakket binnen van Run2Day. Als een kind zo blij zijn mijn huisgenootje en ik, een kleurrijk verrassingspakket vol met New Balance kleding, SIS-voeding en andere gadgets. Dank Run2Day! ‘s Avonds ga ik eten met vrienden en smaken de wijntjes goed. Ik ga nog de stad in en het wordt allemaal iets te laat. Of vroeg.

Zaterdag

Uitgeslapen en met een koffietje to-go richting de AH. Pannenkoeken voor ontbijt (lunch) aangezien ik vanmiddag een duurloop wil doen. Ik verlies snel gewicht door het vele trainen en moet (mag) opletten dat ik genoeg eet. Pannenkoeken zijn vullend voor het lopen en kan je in plaats van met kaas en stroop bijvoorbeeld ook met geitenkaas, honing, walnoten en spinazie maken zoals ik vanochtend. Lang leve de healthy foodbloggers die het internet domineren! En ze smaken heerlijk, beter dan witte kadetten met vruchtenhagel die sommige hardloopfanaten voorschrijven 😉 Ik doe een 30km duurloop richting Abcoude en terug. Luister lekkere hitjes, zing mee, kijk naar groepjes vissers langs de Amstel en een mooie zon op het water. Het was zwaar op het eind en de wind werd koud (beetje verkeerd ingeschat, tip; altijd handschoentjes mee als je twijfelt), maar ik loop trots thuis de trap op. Zo’n duurloop kan echt weer een overwinning op jezelf zijn. Ik voel me zwak door het zware einde (en toch de drankjes denk ik) en sterk tegelijk. De 30km duurloop zit erop en het trainen gaat goed! Weet je dat het ook best lekker is om 2,5 uur helemaal met jezelf te zijn? Voor mij is het echt wat mediteren voor een ander kan zijn. Plus, je verzint de meest creatieve ideeën tijdens hardlopen! ‘s Avonds ga ik gezellig met een vriendinnetje eten en gaan we nog langs een feestje. Ben 2:00 uur thuis, klaar voor vandaag.

Zondag

Fris en fruitig wakker! Bananenpannenkoekjes maken, daarna koffiedrinken bij Loui Loui en vervolgens doe ik een Yogalesje bij Sportsworld. ‘s Middags Zilte Zondag met oesters en wijn bij Razmataz (ok toegegeven, de rij voor oesters was te lang dus we aten bitterballen) en ‘s avonds uit eten en naar de film. De week zit er weer op. Ik ben tevreden, ondanks de jetlag ging het trainen goed. Ik heb zin in Boston! Volgende week start ik met 6 weken geen alcohol. Wish me luck!