Obstacle Course Racing Een sport voor jou?

Scroll this

Hou je van een uitdaging, heb je lef en ben je niet bang om vies te worden? Dan is Obstacle course racing wellicht een sport voor jou!

Obstacle course racing (OCR) is een sport die sinds 6 jaar erg up-and-coming is binnen Nederland. Tegenwoordig kan je bijna elk weekend wel aan een run deelnemen. Van kleinschalige en laagdrempelige evenementen, tot evenementen waarbij de Europese top aanwezig is en er echt wordt gestreden om het podium.

OCR is een echte allround sport. Snelheid, lenigheid, kracht, duurvermogen en techniek komen allemaal samen. Het is hierbij erg belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen deze verschillende facetten. Te veel spieren betekent langzamer lopen, te weinig kracht en techniek betekent langzamer op de obstakels.

Eind 2014 ben ik zelf in aanraking gekomen met de sport. Alleen maar hardlopen begon saai te worden en ik wilde wel eens wat nieuws proberen. Hierbij niet wetende dat ik twee jaar later Europees kampioen zou zijn binnen deze sport in mijn leeftijdscategorie.

Om alle eerder genoemde facetten te trainen loop ik bij een loopgroep, train ik bij de survival en ben ik in de sportschool te vinden. Al met al een goed gevulde week.

Doordat mijn gehele lichaam intensief getraind wordt en ik bijna al mijn spiergroepen meepak, ben ik op hardloop gebied ook sterker en sneller geworden en is mijn loophouding aanzienlijk verbeterd. Daarnaast heb ik veel meer uithoudingsvermogen gekregen, verzuring komt later om de hoek kijken en mijn focus om door te gaan, ook al zit het niet mee is sterker geworden.

Het is natuurlijk niet zo dat iedereen net zo’n instelling heeft en dezelfde ambities. OCR kent ook een groot fun gehalte, gezellig met een groep door de modder rollen en obstakels overwinnen. En misschien nog wel belangrijker; het parcours en jezelf overwinnen. Hierbij is de tijd waarbinnen het parcours wordt afgelegd ondergeschikt aan het plezier die het oplevert.

Voor het eerst deelnemen aan een OCR is natuurlijk spannend. Is de afstand niet te ver, zijn de obstakels niet te moeilijk, welke kleding moet ik aan?

Hierbij wat tips en tricks om goed voorbereid aan de start te verschijnen;

  • Draag een lange hardloop tight i.v.m. bescherming van je benen.
  • Draag altijd technische sportkleding, dit neemt minder water op.
  • Zorg voor (trail)schoenen met extra grip i.v.m. de vele modder.

Waarschijnlijk heb jij je niet alleen ingeschreven. Samen sleep je elkaar er doorheen, help je elkaar de obstakels over en beleef je de tijd van je leven. Wil je toch iets meer getraind aan de start staan, of wellicht je eerste run gelijk alleen lopen; dan kan ik je aanbevelen om eens een OCR of survivaltraining te doen. Hierbij leer je de begintechnieken en maak je kennis met de meest voorkomende obstakels. Sommige runs hebben zelfs hun eigen workout om je specifiek klaar te stomen voor een run.

Enthousiast geworden!? Schrijf je dan snel in voor een run bij jou in de buurt en wie weet zien we elkaar in de modder.