Oud Olympiër Marianne Timmer Goud op de 1000 én 1500 meter in Nagano (1998), Salt Lake City (2002), goud op de 1000 meter in Turijn (2006)

Scroll this

Drie oud-olympische sporters blikken terug én kijken alvast vooruit naar de Zomerspelen. Marianne Timmer over haar Olympische Spelen. Tijdens het interview lieten we ze nog één keer volle bak gaan en zette ze op de foto. Marianne Timmer sprintte de trappen op en neer naast haar kantoor in Eindhoven. Hoge hartslag, zwetend en naar adem snakkend leggen we Marianne vast op de gevoelige plaat.

Marianne Timmer (41): ‘De Spelen zijn voor elke sporter een droom; als je dáár goud kunt winnen… Die drie Olympische medailles zijn de allermooiste. Ik vond Nagano zo bijzonder, het leek wel verliefdheid. Die vlinders namen me mee over het ijs. In de acht jaar daarna gebeurde heel veel. Een bizarre periode, met veel tegenslagen. Turijn was voor mij de afsluiting daarvan. Dat dat lukte met goud, dat het lukte een afstand nóg eens te winnen… Die medaille heeft wel extra lading.

Wat Dafne Schippers doet, geweldig!

Als ik op het podium stond, besefte ik goed dat het Wilhelmus speciaal voor mij gespeeld werd. ‘Dit moet ik goed in me opnemen!’ dacht ik dan. Op het eerste moment kun je het niet bevatten, dat komt later. Dan zie je die medaille in je hand, en denk je: ‘Dat ik die mee naar huis mag nemen!’
Ik vind het jammer dat ik Vancouver niet heb gehaald. Ik was in bloedvorm, maar werd in een wereldbekerrace geschept door een Chinese. Mijn enkel was op acht plekken gebroken. Eigenlijk moest ik zes weken in het gips, dat wilde ik niet. Na tien weken reed ik alweer een kwalificatiewedstrijd, maar ik was niet goed genoeg.

Goud op de 1000 én 1500 meter in Nagano (1998), Salt Lake City (2002), goud op de 1000 meter in Turijn (2006)

Na vijf mooie jaren als coach, jaren waarin mijn meiden mooie medailles wonnen, was het tijd om afstand te nemen: ik had 25 jaar op het ijs gestaan. Als adviseur vanuit Timmer Talent Company ben ik onafhankelijk, dat is belangrijk voor me. Ik kan nu een bijdrage leveren aan élk team, van élke sport. Ik ben nu ook meer betrokken bij onze app Gympie, leuk vind ik dat.
Sporten doe ik 7 à 10 uur in de week. Schaatssprongen; krachttraining; met onze hond het veld in, hardlopen. Fietsen vind ik ook heerlijk: 60, 80 kilometer, dan kom je lekker opgeruimd thuis.
Voor mij zijn de Spelen iets magisch, ik verheug me daar op. Zoveel goede sporters onder een dak, mij doet het wel wat. Wat Dafne Schippers doet, geweldig! Henk Grol, Epke Zonderland. Ik zou het mooi vinden als Yuri van Gelder gaat. Die heeft ook van alles meegemaakt in zijn carrière. Doorzetten en er dan weer bovenop komen, dat is gaaf.’

Marianne-Timmer-post