Sifan Hassan gaat voor goud Sifan loopt de 800m en 1500m

Scroll this

Sifan Hassan (23) is geboren in Ethiopië. In 2013 behaalde ze bij de veldloopkampioenschappen haar eerste Nederlandse titel. Samen met de andere Nederlandse middellangeafstandslopers ging ze op trainingskamp in Flagstaff, Amerika. Voor lopers op deze afstanden is Flagstaff ideaal: de hoogte zorgt voor de aanmaak van extra rode bloedcellen.

Op welke leeftijd werd je je bewust van het fenomeen Olympische Spelen, en wanneer ging je dromen over deelname?

Ik ben in Ethiopië opgegroeid, daar zijn de Olympische Spelen heel populair. Zoals Nederlanders voetbal beleven, zo beleven Ethiopiërs de Spelen – en dan vooral atletiek. Als kind keek ik al op een groot scherm op het plein naar atleten als Haile Gebrselassie en Kenenisa Bekele. Ik droomde er nog niet over: het besef dat ik naar de Spelen kan gaan, heb ik pas sinds 2012. En pas sinds twee jaar besef ik dat ik daar ook een medaille kan winnen!

Loopt in Rio…
800 meter. Kwalificatietijd: 1.59,46.
1500 meter. Kwalificatietijd: 4.01,40.
Sifan Hassan neemt voor het eerst deel aan de Olympische Spelen

Presteer je beter onder hoge druk?

Als mensen niets van me verwachten, vind ik het makkelijker. Ik hou ervan mensen te verbazen en ook om mezelf te verbazen. De druk als mensen hoge verwachtingen hebben en er veel aandacht is voor mijn prestaties, vind ik moeilijk. Het liefst wil ik een zo normaal mogelijk leven leiden. Ik hou van relaxed zijn en de druk zorgt er soms voor dat ik dat niet ben. Ik weet dat het erbij hoort en leer er mee om te gaan.

Denkend aan de Spelen, waarop verheug je je dan het meest?

Ik probeer me vooral te focussen op mijn eigen race en ben niet zo bezig met alles er om heen. Dat kan ik eerlijk gezegd ook niet; als ik aan de Olympische Spelen denk, denk ik aan de race die ik daar ga lopen.

Helpt die focus bij het onder controle houden van eventuele zenuwen?

Natuurlijk ben ik gespannen, vooral voor mijn race. Je traint hier zo lang voor, leeft hier zo lang naartoe. Ik leg mezelf al vrij veel druk op om te presteren, daarnaast voel ik nog de druk van mijn omgeving en van de mensen die in Nederland de Spelen volgen. In een Olympisch jaar loopt die spanning langzaam op, is er meer aandacht voor de Olympische sporters. Ik loop voor Nederland en daar ga ik mijn best voor doen.

Ga je voor een finaleplaats?

Ik ga voor goud!

Hoe bereid je je straks voor, vlak voor de race?

Door te doen alsof het een gewone wedstrijd is, net als andere wedstrijden. Ik trek me een beetje terug, zoek de rust op. Ik doe mijn warming-up alleen, ook al zijn er andere bekende atleten. Dat is het moment dat ik me in mezelf terugtrek en focus voor de wedstrijd. Dat doe ik niet heel bewust, het gebeurt gewoon zo.

Wat betekent Olympische Eer voor jou?

De Olympische Spelen zijn een droom voor iedere atleet; het is glorieus, het hoogst haalbare. Het is je belangrijkste wedstrijd en je mag daarbij voor je land uitkomen. Het is een vorm van respect.

Sifan-Hassan-post