Wedstrijdstrategie tijdens het hardlopen

Scroll this

Iedere loper heeft zijn eigen wedstrijdstrategie. Voor de recreatieloper zou het plan kunnen zijn om de wedstrijd uit te lopen, een fanatieke loper zal zijn persoonlijke record proberen te breken en een wedstrijdloper zal zo goed mogelijk willen presteren ten opzichte van zijn tegenstanders.

Wedstrijdstrategie is voor mij een belangrijk onderdeel van mijn wedstrijdvoorbereiding. Omdat je voor iedere wedstrijd een andere strategie kan gebruiken, beslis ik voor de wedstrijd wat mijn strijdplan wordt. Hieronder volgen drie beschrijvingen van drie wedstrijdstrategieën.

Vierde van Nederland
Donderdag 30 juli jl. startte het NK Atletiek in het Olympisch Stadion. Vier dagen topatletiek in de hoofdstad. Zelf sta ik aan de start van de 3000m steeplechase.
Jorin, de steeple wat? Oke, je loopt 3 kilometer op de atletiekbaan en neemt deze 3 kilometer 28 horden en zeven ‘sloten’. In elke ronde van 400 meter moeten vijf hindernissen (vier balken en één balk met waterbak) genomen worden. De steeple is een op een horde lijkende balk, die tussen de 80 en 100 kilogram weegt en ook nog eens ruim 90cm hoog is.

‘Je kunt je voorstellen dat ik met mijn amper 60kg niet graag tegen zo’n zware jongen opbots.’

Hoewel de 3 kilometer steeplechase op een 400-meterbaan wordt gelopen, ligt de waterbak in elk geval -om technische redenen- binnen of buiten de ovaal van de baan. In het Olympisch stadion ligt de waterbak buiten de ovaal van de baan.
Maar Jorin, dan loop je dus elke ronde een paar extra meters? Dat zou je wel denken, maar nee. Afhankelijk van de positie van de waterbak wordt de start gegeven tussen 20 meter voor de 200 m-startlijn (bak aan de binnenzijde van de baan) tot 50 meter voor de finishlijn (bak aan de buitenzijde van de baan).

Steeplechase

Aan het einde van de waterbak ligt een mat van zacht materiaal over de gehele breedte van de waterbak. De loper mag de hindernis op zijn eigen manier passeren. Men mag daarbij zijn handen gebruiken, met de voeten op de balk gaan staan, met een voet aanraken of er gewoon over heen springen.

Wil je een mooie race zien? Dit jaar tijdens de Diamond League is de Amerikaanse atleet Evan Jager op weg naar een wereldrecord maar bij de 28e steeple gaat hij onderuit en wordt tweede.

Met deze bovenstaande informatie kun je je voorstellen dat ik met mijn amper 60kg niet graag tegen zo’n zware jongen opbots. Terug naar mijn wedstrijdstrategie.

Aangezien dit een kampioenschapsrace is gaat het totaal niet om de tijd die je loopt, maar om de positie die je finisht. Voor de wedstrijd besluit ik om tijdens deze race voor de hoogst haalbare plek te gaan. Mijn strategie is om zo lang mogelijk te volgen, en zo een zo hoog mogelijke positie te behalen.

Tijdens de wedstrijd besluit ik mijn strategie iets om te gooien en ben ik van het tweede groepje naar het eerste groepje gelopen. Dit kost veel energie waardoor bij het ingaan van de laatste ronde erg zwaar is. Echter, ik finish als vierde van Nederland! Ik ben ontzettend blij met dit resultaat!

Damloop 2014, snel vergeten en op naar een mooie 2015 editie
In 2014 stond voor mij de Damloop voor het eerst op het programma. Een race die een stuk verder was dan mijn langste race ever. 10km was daarvoor namelijk de verste afstand.
Door wat blessureleed in de maanden voorafgaand aan de wedstrijd weet ik totaal niet wat mijn niveau is. Mijn plan is dan ook onbevangen lopen en gewoon zien waar het schip strand. Dit loopt vaak goed af maar voor mij helaas niet!
Jorin-Kamps-Run2Day-1Met een grote blaar en veel verval kom ik in een tijd van 59.11 min over de finish. Dit is totaal niet wat ik ervan verwacht had en ik ben dus zeer teleurgesteld in het eindresultaat. Bij de Damloop loop je dan ook nog eens in teamverband. De snelste 5 lopers (van de 10) tellen mee voor het eindklassement. Je loop dan meer dan voor jezelf en dan is de teleurstelling des te groter. Desondanks pakken we nog wel de eerste plaats, maar heel blij ben ik niet.

Dit jaar is mijn plan dan ook totaal anders! Na de vele trainingen het afgelopen jaar ben ik een stuk fitter dan vorig jaar. De strategie voor deze wedstrijd is dan ook heel anders. Ik wil een snelle tijd lopen, namelijk onder de 53 minuten. Dit betekent dat ik iedere 5km in 16.28 min moet gaan lopen. Dit moet zeker binnen mijn mogelijkheden liggen, aangezien mijn 5km record op 15.17 staat. Ik kijk niet alleen naar mijn eigen tijd, maar houd ook mijn tegenstanders tijdens de wedstrijd in de gaten want wij van het Run2Day Race Team willen natuurlijk graag de wedstrijd winnen!

Ik raad iedereen die aan de Dam tot Damloop meedoet, naast het lopen van een goede wedstrijd, ook te genieten van de geweldige sfeer langs het parcours. Op welk niveau je ook loopt, het is geweldig om zoveel juichende mensen langs het parcours te zien staan. Het is dan bijna alsof je naar de finish wordt gedragen!