Als je aan het trainen bent voor een wedstrijd of als je ver buiten je comfortzone gaat zoals ik van 400m naar 56 KI-LO-ME-TER dan balanceer je met je gezondheid vaak op het randje. Gisteren sloeg het noodlot dan ook toe. Ziek en nog erger, flink koorts. En dit 10 dagen voor de race!
Door veel trainen in combinatie met veel werken, ja ik werk veel zoals jullie hebben kunnen lezen in mijn vorige blog over “rust als training”, wordt je weerstand lager. Iedere marathonloper heeft hier last van. Naarmate je dichter bij de startdatum komt hoe vermoeider je bent en je op moet passen dat je niet ziek wordt of een blessure oploopt.
Tijdens onze rondtour met de adidas Ultra Boost clinics op de locatie Rotterdam voelde ik het al opkomen. Rillend met 3 jacks aan stond ik tussen 110 dames om samen met Edgar, Francien en Run2Day Rotterdam een intervaltraining te geven. Thuis aangekomen heb ik gelijk door dat het mis is. Een douche op bijna 50 graden hielp niet om warm te worden. Dus direct naar bed!
“Fuck” denk ik, dat is echt ruim 30 jaar geleden dat ik zo’n ding in m’n achterste heb gehad
Als mannen ziek zijn, zijn ze ook echt ziek
Zelf ben ik echt nooit ziek. Wat is ziek? Wat mij betreft alleen als je griep of koorts hebt. Denk dat ik mij in bijna 10 jaar Run2Day dan ook echt maar twee of drie keer ziek heb gemeld. Het fijne van een sportarts als vriendin hebbende, is dat je de dokter in huis hebt. Maar dat dit ook nadelen met zich meebrengt ben ik nu achter! Trillend, kreunend en zeurend in bed vraagt m’n vriendin of ik koorts heb. “Uhhhhh leg even je hand op m’n voorhoofd zeg ik” waarna ze met een afkeurende blik wegloopt.
Twee tellen later komt ze de slaapkamer weer in met een thermometer in de hand. “Fuck” denk ik, dat is echt ruim 30 jaar geleden dat ik zo’n ding in m’n achterste heb gehad. “Kan ie ook onder m’n oksel ofzo?”, vraag ik. De blik van m’n vriendin zegt genoeg en voegt er nog aan toe; “of dat ding in je reet of niet aanstellen!”
Holy fuck, 39 graden koorts geeft de thermometer aan! Iets wat je zeker niet wilt zien 10 dagen voor de race in Zuid-Afrika. Ik voel me direct nog zieker. En zoals bij veel mannen, als we ziek zijn, zijn we ook echt ziek. Heel de nacht heb ik lopen kreunen, steunen.
Nog 10 dagen voor de start
In de ochtend is het niet veel beter! Koppijn, zere oogkassen, alle spieren in m’n lichaam doen pijn én volledig uitgedroogd stap ik uit bed.
Hup de thermometer weer even raadplegen en met nog steeds dik 39 graden koorts weet ik dat het echt menens is.
Omdat ik totaal niks naar binnen krijg is het noodzakelijk dat ik wel voldoende vocht tot mij neem. Drinken dus! Koorts gaat vaak gepaard met gewichtsverlies en dit komt mijn spieren niet ten goede. Ik probeer deze dus met proteïne shakes toch van voldoende bouwstoffen te voorzien.
Het is nu belangrijk om zo snel mogelijk weer fit te worden. Van de koorts af te zijn en mezelf mentaal niet gek te maken door deze tegenvaller.
Misschien is dit wel een noodgedwongen manier van goed taperen!
Ik duik m’n bed weer in, kijk nog even naar de thermometer op het nachtkastje en hoop dat ik deze na morgen weer voor lange tijd kan opbergen.
Wat te doen met sporten na een griep of met verkoudheid. Tips van de sportarts.
Ik heb koorts of ben verkouden, maar wat moet ik nu doen? Mijn vriendin, Petra Groenenboom, bondsarts bij de Atletiekunie en werkzaam bij de topsportafdeling in de Gelderse Vallei geeft hieronder aan wat te doen bij griep en verkoudheid.
Sporten met koorts is niet verstandig om te doen. Koorts is als het ware een verdedigingssysteem van het lichaam dat het beschermt tegen indringers. Deze indringers kunnen zich overal in het lichaam nestelen, zoals bijvoorbeeld de spieren. Het hart is ook een spier. Indien indringers zich daar gaan nestelen is de kans op hartritmestoornissen groter en vooral als het hart zwaarder wordt belast bij inspanning.
Voordat er een advies gegeven wordt of sporten is toegestaan moet er onderscheid gemaakt worden of er een (virus)infectie is met verschijnselen zoals koorts en spierpijn of dat de (virus)infectie zich beperkt tot lokale verschijnselen boven de nek zoals loopneus, hoofdpijn en keelpijn. Een snelle manier om te checken of doortrainen verantwoordelijk is, is de zogenaamde “Neck-Check”.
Ziekteverschijnselen alleen boven de nek:
Heb je een loopneus, keelpijn, oorpijn of hoofdpijn dan is sporten toegestaan. Wel wordt aangeraden de trainingsarbeid te verminderen gedurende 2-3 dagen.
Ziekeverschijnselen (ook) onder de nek:
Bij hoesten, kortademigheid, piepende ademhaling, spierpijn in de armen en benen, algeheel ziektegevoel en uiteraard koorts wordt sporten ontraden. Hierbij geldt dan ook de regel. Voor elke dag ziekte dien je 2 dagen niet te trainen!
Bij koorts (>38-38,5 graden), spierpijn en een verhoogde hartslag (>10 slagen/min) in rust word er afgeraden te sporten. Pas ook op met pijnstillende middelen zoals paracetamol wat koortsverlagend werkt. Probeer wel enigszins in de dagelijkse bezigheden actief te blijven gezien het snelle spierverval.
Een griep of verkoudheid verbetert meestal binnen enkele dagen. Meestal ben je na 10-14 dagen weer fit. Soms kan er na een virusinfectie een bacteriële infectie ontstaan, vaak in de keel of bijholten.
Houd een griepje buiten de deur
Een goede, complete voeding zorgt voor een optimaal afweersysteem. Vooral vitamine C en soms ijzer lijken de weerstand te verbeteren. Ook voldoende rust om het systeem zich te laten herstellen na een zware training is van belang.
Probeer zo veel mogelijk contact met “grieperige” mensen te vermijden. Het wordt overgedragen door direct persoonlijk contact. Vaak handen wassen werkt ook preventief.
Behandeling met antibiotica van virusinfecties is niet zinvol, dit is alleen zinvol bij bacteriële infecties.
Sportadvies:
Zijn de ziekteverschijnselen boven de nek gelokaliseerd (zie eerder), dan is sporten toegestaan, eerste twee tot drie dagen wel op een lager pitje.
Zodra de verschijnselen ook onder de nek gelokaliseerd zijn zoals hoesten,kortademigheid, koorts, spierpijn dan is het advies niet te sporten. Dan is de regel: voor elke ziektedag is het aan te raden 2 dagen niet te sporten.
Tot slot:
Elke sporter dient een verkoudheid of griep serieus te nemen. Een sportadvies dient gebaseerd te zijn op de “neck-check”. Bij twijfel dien je de sporthervatting uit te stellen en een (sport-)arts te raadplegen. Het trainingseffect is dan toch minimaal, maar je voorkomt een mislukt seizoen en (ernstige) gezondheidsproblemen.