The final countdown De trainingen zijn gedaan. En nu?

Scroll this

En dan is dat moment bijna daar. Waar je je de dag dat de voorbereiding voor de Dam tot Damloop begon nog als de dag van gisteren kunt herinneren, staat de race al bijna voor de deur. De trainingen vlogen voorbij. Misschien heb je hier en daar een steekje laten vallen, waren andere verleidingen soms een struikelblok of liep je tegen een blessure aan; hoe dan ook, de trainingen die wèl zijn gedaan, hebben jou naar vooruitgang geholpen. Je loopmaatje begint er al over: of je in vorm bent. Tsja, goede vraag..

Ook die laatste vraag is voor mij geen onbekende. Aan het niveau van de trainingen kan ik meestal herleiden hoe ik ervoor sta. Maar toch, vorm blijft vaak iets ongrijpbaars. Elk lichaam is anders en elke persoon reageert dus anders op trainingsprikkels. Persoonlijk heb ik voorbereidingen gekend waar ik 3 weken voor de race aardig ‘naar de klote’ was en het niet lekker draaide. Maar juist deze fases leverden me, in combinatie met een iets langere tapering dan andere loopmaatjes / concurrenten, meestal het gewenste PR op.

Hoe dan ook: of je nu wel of niet de vorm denkt te hebben, in de laatste week kan veel gebeuren. Op raceday kun je jezelf verbazen. Of nog beter: boven jezelf uitstijgen. Mijn mooiste voorbeeld hiervan is de Zevenheuvelenloop uit 2013: waar ik in de voorbereiding specifiek had getraind voor het tempo 3:15 per kilometer, liep ik op de dag zelf kilometers van 3:12 (eindtijd 47:57) met het gevoel dat het 3:15 was. Als je daar halverwege achterkomt, kun je je geen betere mentale boost wensen!

It’s getting serious now! 5 tips voor de laatste dagen en de wedstrijddag zelf:

  1. Train niet veel meer in de laatste week. Zowel lichamelijk als mentaal moet je volledig opgeladen aan de start staan. Mijn trainingsomvang is dan meestal 60% van een normale trainingsweek.
  2. Maak je vooral niet druk! De trainingen hebben jou klaargestoomd voor de race. Wat je in de laatste dagen nog doet aan voorbereiding, kan eerder tegenwerken dan dat het jou naar een snellere tijd helpt.
  3. Visualiseer de race. Zie jezelf al door de Ijtunnel lopen, zodat je op het moment supreme het idee hebt daar al menig keer te hebben gelopen. Neem hierbij verschillende scenario’s door, zodat je mentaal voorbereid bent op goede en minder goede omstandigheden.
  4. Zorg voor een passend train of slaapritme. Je lichaam heeft in de laatste week veel meer baat bij constante slaapnachten van 22:30 tot 07:00, dan enkel een goede nachtrust in de laatste nacht. Dus: maak je geen zorgen als jij toevallig die zaterdagavond een feestje hebt, de nachten daarvóór zijn veel belangrijker!
  5. Last but not least: doe geen gekke dingen. Middagslaapjes die je normaal niet doet, koolhydraten stapelen voor een 10 mijl, een nieuwe isotone gelletje uitproberen: gewoon niet doen!

 

Heel veel succes! Ik zie jullie bij de finish!
Tim

Tim-Bolink-Utrecht-Marathon-2015