De (on)zinnige ochtendduurloop Verbeter je vetverbranding

Scroll this

Uit je bed rollen, wat drinken, running gear aan en de deur uit! Oftewel de ochtendduurloop op nuchtere maag. Voor mij is dit een geweldige trainingsvorm en ik wil deze liefde graag met jullie delen. Naar mijn idee is de ochtendduurloop het meest natuurlijke verlengstuk van je slaap. Daarnaast is het van onschatbare waarde als marathonloper mits goed toegepast.

Ritueel

sfeerthuisHet ritueel begint de avond van tevoren waar ik hardloopschoenen, tight, long sleeve, compressiekousen, sokken, hartslagband en koplampje klaarleg. Op deze manier hoef ik de volgende dag niet mijn betere helft te irriteren op zoek naar mijn favoriete hardloopitems. Ik realiseer me heel goed dat ik de gek ben die zo vroeg wilt lopen, daar hoeven anderen geen last van te hebben. Daarnaast maak ik mijn ontbijt de avond van tevoren al klaar, zodat ik de volgende dag na mijn training meteen kan bunkeren. Ook een belangrijk onderdeel is de wekker, want ik word zeer sporadisch wakker om vijf uur in de ochtend en wil niet de gok wagen dat ik mij verslaap.
De wekker ringtoned mij wakker. Voor ik uit bed spring meet ik eerst mijn ochtendpols. Deze meet ik door 60sec mijn slagader te voelen bij mijn pols. Is mijn polsslag tussen 37-41 dan heb ik permissie van mezelf de koude vloer te betreden. Mocht deze erboven zijn dan ben ik onvoldoende uitgerust en sluimer ik mijn ogen voor de komende 1,5 uur.

Vandaag is mijn pols goed en dus snel mijn runnnig gear aan. Drink 500ml water met een SIS hydratatietablet en maak ik uiteraard mijn borst vochtig voor de hartslagsensor.
Ik stap de deur uit en wandel eerst twee minuten, op deze manier raakt mijn lichaam niet in shock door na zeven uur horizontaal te hebben gelegen meteen te vertrekken. Het systeem warmt zich op en daar gaan we. Altijd rustig beginnen, te langzaam bestaat niet in mijn ogen.
De hartslag (niet hoger dan 120) is leidend en hiermee bewaak ik perfect de extensieve manier van trainen. Loop ik langere tijd boven de 120 slagen per minuut dan wordt de training te intensief om de brandstof enkel uit mijn vetvoorraad te putten.

Living legend

Het bovenstaande ritueel werd ook afgelopen dinsdagochtend afgewerkt. De ochtend run is om de benen los te lopen na de Diemercross van zondag. Ik ben geen natuurtalent op de cross en ook zondag was het een heerlijke martelgang. Toch goed hersteld en de benen en lichaam voelen goed.
Na 30min keer ik om en begin aan mijn terugweg waar ik dé hardloop power vrouw van Nederland tegenkom! Nee geen Dafne Schippers maar Léonie van de Haak. Deze blonde hardloopster slikt marathons weg als tussendoortje, Léonie is een ultraloopster pur sang. Een paar jaar terug werd ze zelfs achtste overall in de Spartalon, een monsterrace van 246km die ze in 28 uur en 42 minuten volbracht. En voor de snelle rekenaars onder ons, dat is inderdaad sneller dan 8,5km per uur non-stop. Léonie heeft echter de ochtendduurloop tot een kunst verheven. Wegens haar fulltimebaan harkt ze dagelijks haar kilometers binnen terwijl Nederland nog slaapt. Dit is voor ons stervelingen onvoorstelbaar maar ik bewonder die drive enorm.

Diemer cross

Toegevoegde waarde

Het lopen van een marathon vraagt energie: glucose wordt verbrand in de spiercel en/of vet wordt verbrand. Glucose in de spiercellen is maar beperkt voorradig en vet is onuitputtelijk. Door het trainen van de vetverbranding tijdens de inspanning wordt je vetreserve aangesproken. Ten opzicht van je maximale hartfrequentie train je de vetverbranding tussen de 50 en 70%. Door het veelvuldig trainen van je vetverbranding tijdens inspanning zal je ook tijdens intensievere trainingen en wedstrijden een groter percentage vet verbranden.
Een ander voordeel is dat je ook je uithoudingsvermogen verbetert zonder dat je het lichaam zwaar belast. Ongemerkt sprokkel je toch wat kilometers bij elkaar en de kans dat je door een ochtendloop geblesseerd raakt is vrijwel nihil.
Het laatste voordeel is de ervaring, het heeft iets bijzonders om de dag te beginnen met een training terwijl alles en iedereen nog in de stand-by modus is. Tip: Loop zeker ook met deze trainingen zonder muziek, ervaar de stilte. Ook de lichamelijke ervaring wordt door veel lopers als prettig ervaren. Na elke kilometer wordt het lichaam soepeler en alerter, een heerlijke manier om op te starten.

sfeer-amstel

Wel even opletten

Voordat je dolenthousiast aan duurlopen in de ochtend begint is het wel van belang om te beseffen dat de ochtendduurloop niet onder alle omstandigheden zinvol is.
Het allerbelangrijkste is dat je niet intensief traint, tenzij je graag spierschade wilt oplopen en je kleding wilt voorzien van een ammoniakgeur. De laatste suikers in je spieren worden leeggeroofd en vervolgens gaan de spier(eiwitten) eraan geloven. Dit is het tegengestelde van wat je wilt bereiken met trainen. Loop dus altijd extensief en nooit intensief op een nuchtere maag.
Doe deze trainingen alleen wanneer je ook uitgerust bent. Ga lekker op tijd naar bed en maak de uurtjes die je nodig hebt. In alle vroegte een duurloop doen met een vermoeid lichaam heeft geen toegevoegde waarde.
Na je training moet je goed hydrateren en eten, binnen 30 minuten graag. Je lichaam is al veel vocht kwijtgeraakt tijdens de nacht. Tel daarbij je gelopen kilometers en je bezwete kleding op. Aanvullen die liters dus. Verwen je spieren ook met voedsel, vul eiwitten en koolhydraten aan.
Vervolg je dag met een grote glimlach want jij weet dat niemand die kilometers van je af kan nemen.

Veel succes met jullie trainingen en tot snel!