NIKE BREAKING2 42,195km. 21km/uur. 120 min lang.

Scroll this

Tientallen jaren is de marathon binnen twee uur lopen slechts een droom geweest. Hoewel de wereldrecords van de hardloopelite steeds dichterbij komen, wijzen veel onderzoeken nog steeds uit dat het tientallen jaren zal duren voordat dit record wordt behaald. Maar Nike is niet het type dat wacht tot dromen realiteit worden. In plaats daarvan is Nike aan de slag gegaan om dit doel sneller te bereiken, geschiedenis te schrijven en het ware potentieel van mensen te laten zien.

Breaking2 is de missie van Nike, en sinds 2014 werkt ons team van hardlopers en wetenschappers aan een manier om de marathon in twee uur te lopen. Vanzelfsprekend met de snelste schoenen die Nike ooit gemaakt heeft.

Maar ook training, voeding en herstel, allemaal precies afgestemd. Elk detail werd helemaal uitgewerkt, zelfs de locatie: het nauwkeurig gemeten, door bomen geflankeerde parcours in Monza, Italië. Dit is de perfecte plek om alles wat is geleerd op de proef te stellen.

MINDER DAN 120 MINUTEN. 42,2 KILOMETER.

Een kans om grenzen te verleggen. Door te laten zien dat het onmogelijke mogelijk is. Het duurde immers meer dan duizend jaar voordat het iemand lukte de mijl in vier minuten te lopen. Maar sinds Sir Roger Bannister in 1954 een mijl liep binnen 3:59:4, hebben honderden andere hardlopers deze prestatie behaald..
Breaking2 is het hoogtepunt van een ongekende prestatie. Een samenwerking tussen de slimste ontwerpers en de snelste marathonlopers ter wereld.

Tegelijkertijd is het een belofte om er elke keer nog harder voor te gaan wanneer we het startshot horen. Om ons potentieel te vergroten door elk obstakel te overwinnen. Kortom, om te streven naar een onmogelijk hoge standaard tot het een gewoonte wordt. Breaking2 is een uitdaging, precies de uitdaging die Nike en de mensheid aan wil gaan. We zijn immers gemaakt om te hardlopen.

Op de grenzen van menselijke performance is het de innovatie van details die zorgt voor onbegrensde mogelijkheden. De buitenzool van de Nike Waffle Racer. Nike oprichter, Bill Bowerman, die experimenteert met banen van rubber in plaats van zand. De Nike Swift Suit met een aerodynamisch design voor minder wrijving. De Nike Zoom Victory Elite, een track spike met een plaat van koolstofvezel. En nu: marathonschoenen. Lelisa Desisa, Zersenay Tadese en Eliud Kipchoge gaan deze ondenkbare uitdaging aan met schoenen die zijn ontworpen op basis van een ongeëvenaarde combinatie van wetenschap en sportexpertise.

In 2016 organiseerde Nike Camp One: deze drie Breaking2 hardlopers kwamen naar Nike voor uitgebreide testen, zodat gegevens verzameld kon worden om te gebruiken bij het ontwikkelen van hun respectieve schoenen. Terwijl ze op schoenen met verschillende eigenschappen liepen, werd de zuurstofopname van de hardlopers gemeten. Hierdoor kon bepaald worden welke designelementen iedere hardloper nodig had voor een optimale performance. Op basis van deze inzichten en continue feedback van de hardlopers wist het team een schoen te ontwikkelen die al zijn voorgangers overstijgt.

De schoen heeft een ultralichte, ultraresponsieve Nike Zoom Vaporfly 4% middenzool. Nike ZoomX zorgt voor meer energieteruggave dan iedere andere soort foam die Nike heeft gebruikt, voor welke sport dan ook. Het foam werkt nauw samen met een unidirectionele zool van koolstofvezel met een specifieke geometrie die zorgt voor extra kracht tijdens iedere stap.

Het bovenwerk is gemaakt van hoogwaardig Flyknit materiaal dat niet alleen is geoptimaliseerd voor iedere unieke voet en manier van lopen, maar ook aerodynamisch is gevormd op basis van windtunneltesten voor minimale wrijving. Het unieke kleurschema van het Breaking2 project bestaat uit Velocity Red, Chrome Blue en Stealth Grey. Deze kleuren zijn geïnspireerd op de locatie van de baanbrekende uitdaging en zorgen voor een harmonieus contrast tussen zichtbare snelheid en stabiliteit.

Je zult deze kleurencombinatie niet alleen van een afstandje op de Breaking2 hardlopers hoeven bewonderen: de kleuren zullen ook worden gebruikt voor Nike Running producten voor zowel wedstrijdlopers als recreatieve hardlopers.
Ieder detail zal continu worden bestudeerd, bekeken en aangepast, maar de innovatie aan de voeten van de Breaking2 hardlopers loopt ongetwijfeld voorop qua productinnovatie — niet alleen bij Nike, maar in de sport zelf.

NIKE ZOOM VAPORFLY 4%

De nieuwe Nike Zoom Vaporfly 4% is ontwikkeld met dezelfde innovaties die werden gebruikt voor de schoenen van de Breaking2 hardlopers. Het resultaat: de snelste marathonschoen van Nike ooit.

Tijdens laboratoriumtesten bleek dat atleten met deze schoen 4% efficiënter hardlopen dan met de Zoom Streak 6, die hiervóór Nike’s nieuwste en snelste marathonschoen was. Wat betekent dit? Denk hier eens over na: 4% meer efficiëntie betekent dat je op hetzelfde tempo kunt hardlopen, maar met 4% minder moeite. Het verbeteren van de efficiëntie is een bepalende factor bij het verbeteren van je performance tijdens wedstrijden. Een verbetering van 4% maakt op ieder niveau een enorm verschil. Het bepaalt niet alleen of je wint of verliest, maar kan het verschil betekenen tussen het lopen van een marathon in 3:01 of een tijd die begint met een 2.

De Olympische atlete Shalane Flanagan had nachtmerries over het verliezen van deze schoenen: “Ik werd de nacht voor mijn wedstrijd in paniek wakker omdat ik dacht dat iemand deze schoenen had gestolen!”
Brad Wilkins, Director van het NXT Generation Research team in het Nike Sport Research Lab, zegt: “De grote hoeveelheid hoogwaardige kennis die we opdoen tijdens het Breaking2 project kunnen we toepassen op al onze sporten. Alle hardlopers en verschillende bevolkingsgroepen hebben er baat bij, wat hun niveau ook is.”
De Nike Zoom Vaporfly 4% is niet gemaakt om slechts één hardloper vooruit te helpen.
Deze schoen is gemaakt om álle hardlopers vooruit te helpen. Jou ook.