Rol je spieren soepel met de Foam Roller Door Jorin Kamps

Scroll this

In de topsport wordt de foam roller al lange tijd gebruikt. Sinds enkele jaren zie je de foam roller ook steeds vaker bij de recreatieve sporter. Dit is een goede ontwikkeling omdat er blessures van overbelasting mee voorkomen kunnen worden. Een paar minuten per dag gebruik maken van de foam roller zorgt voor een soepeler lichaam en minder spierpijn.

Wat is een foam roller?

Een foam roller is een tool die gebruikt kan worden voor massage maar ook voor kracht- en stabiliteitstraining. Foam rollers zijn in alle soorten en maten te verkrijgen. Persoonlijk zou ik aanraden om een foam roller te gebruiken zoals die van Triggerpoint of van Nike. Deze zijn beide niet te zacht maar geven de juiste druk op je spieren.

Hoe moet je een foam roller gebruiken?

Het gebruik van een foam roller is erg makkelijk. Kies een spiergroep uit die na het lopen wat stijf of vermoeid aan voelt. Rol met deze spier(en) over de foam roller voor ongeveer 30 seconden per spiergroep en herhaal dit tussen de 3 en 5 keer. Zo kun je in korte tijd je spieren zelf behandelen. Door dit elke dag te doen hou je de gerolde spieren soepel en zijn ze sneller hersteld voor de volgende training.
Je kan de foam roller ook gebruiken als tool voor kracht en stabiliteitstraining. Er zijn veel verschillende oefeningen te bedenken. Door tijdens het planken je voeten op de foam roller te zetten, creëer je een instabiliteit die de oefening zwaarder maakt. Ook kun je pushups doen waarbij je je handen op de foam roller zet.

Wat moet je niet doen tijdens het gebruik van de foam roller?

Zorg ervoor dat je tijdens het gebruik van de foam roller alleen de druk van je lichaamsgewicht gebruikt. Op het moment dat je teveel druk geeft, kunnen je spieren zich juist extra gaan aanspannen als beschermreactie van je lichaam. Als dit gebeurt dan werkt het averechts en zullen de spieren juist minder ontspannen zijn achteraf.
Wat je ook moet vermijden zijn de peesaanhechtingen op botstukken, bijvoorbeeld de achillespees op de hiel. Dit kan namelijk irritaties veroorzaken van deze aanhechtingen.