Churandy Martina de sprintkoning van Nederland Churandy maakt heel Nederland blij

Scroll this

Churandy Martina (32) is een sprinter uit Curaçao. Hier is hij op trainingskamp in Florida, samen met de gehele Nederlandse sprintselectie. Weten waar precies? Kijk dan op seminoles.com.

Je gaat al voor de vierde keer naar de Olympische Spelen. Waarop verheug je je nu het meest?

De sfeer! Alle grote sporters lopen daar rond; het Amerikaanse basketbalteam, Nadal, iedereen. Met sommigen praat je, met anderen ga je op de foto. Het is niet zo dat ik iemand in het bijzonder hoop te ontmoeten. Mijn enige wens is de finale halen, dat is waar ik zo hard voor werk. Eenmaal in de finale, kan alles gebeuren…

Loopt in Rio…
Loopt in Rio…
100 meter. Kwalificatietijd: 10.12 sec.
200 meter. Kwalificatietijd: 20.37 sec.
4x100m. Kwalificatie bij beste 16 van de wereld.

Heb je voordeel omdat je vaker hebt deelgenomen?

Niet echt. Je moet het geluk hebben dat je gezond bent tijdens die grote wedstrijden. Zonder blessures kan ik grootse dingen doen, ben ik klaar om te gaan, om te doen wat ik het beste kan. Uit ervaring weet ik dat ik een beetje energie voor de finale moet bewaren — maar dat weten de andere ervaren lopers ook.

Welke druk ervaar je voor deze Spelen?

Ik ben een van de besten ter wereld en wil dat iedereen dat ziet. Ik heb al twee keer in de finale gestaan, en beide keren eindigde ik bij de eerste vijf. Ik wil het nu beter doen. Ik heb niks te bewijzen, alleen aan mezelf: dat ik aan de top hóór, dat ik een topatleet ben.

Toch blijf je altijd positief en relaxt. Heb je nooit last van nervositeit?

Als ik zenuwachtig ben, is dat een goed teken. Het vervelende vind ik juist dat de zenuwen pas komen vlák voordat ik naar de call room moet – soms zelfs pas wanneer ik al het stadion in loop! Pas dan weet ik: dit is het gevoel dat ik nodig heb, ik ben er klaar voor.

Hoe hard durf je te hopen op goud?

Ik ga naar alle wedstrijden met het doel op het podium te eindigen, maar ik ben ook tevreden als ik mijn tijd verbeter, als ik een persoonlijk record loop. De finale halen is al heel wat, om bij de beste acht te horen. Vanuit daar kijk je pas verder.

Waar denk je aan in het startblok?

‘Ik moet gaan, ik moet gaan.’ Dat is het. Ik wil ook niet te veel denken, anders ga je fouten maken. Tegen de tijd dat ik naar het startblok mag, heb ik alle voorbereidingen al gedaan en probeer ik niet te veel meer na te denken. Ik ben heel goed in mijn hoofd leegmaken.

Wat is voor jou dé Olympische Eer?

Voor track and field is dit the big dance, dit is waar het om draait. Het is groter dan de EK, groter dan de WK. Naast het zwemmen, is het ook de meest bekeken sport van de zomerspelen. En stel dat ik win… Geen idee hoe ik zal reageren, maar bijzonder wordt het!

Churandy-Martina-Post