Oud Olympiër Marko Koers 1500m Barcelona, Atlanta en Sydney

Scroll this

Oud-olympiërs over toen en nu. Drie oud-Olympische sporters blikken terug én kijken alvast vooruit naar de Zomerspelen. Tijdens het interview lieten we ze nog één keer volle bak gaan en zette ze op de foto. Marko Koers ging voor 1500m op de baan in hoog tempo. Hoge hartslag en naar adem snakkend leggen we hem vast op de gevoelige plaat.

Marko Koers (43): ‘Het zijn alle dingen bij elkaar die 1996 tot een fantastisch seizoen maakte. Alles lukte, en dat is het allergaafste. Al in het voorseizoen in de USA liep ik supertijden! De aanloop naar de Spelen toe, dát was genieten. Voor mij als atleet is er geen verschil tussen de Spelen en een EK of WK – tja, op een EK doen geen Kenianen mee, dat scheelt. Ik ben blij dat ik de Spelen tijdens mijn beste jaren heb mogen meemaken, maar de WK en EK daarna waren ook goed bezet. Als je het stadion in liep, kon je het verschil tussen de toernooien bijna niet voelen.

ik vind het veel interessanter of het lekker voelt, of het ontspannen is.

Pas op het vliegveld hebben mijn trainer en ik overlegd welke afstand ik in Atlanta zou lopen. Op de 800 meter kon acht man in de finale komen, op de 1500 twaalf. En op de 800 meter zat de top zo dicht bij elkaar… Het is maar goed dat we voor de 1500 kozen, want de 800 werd een van de snelste races ooit.
Na mijn hardloopcarrière ben ik al vrij snel met Marko Koers Sports bedrijven gaan begeleiden met bedrijfssport. Ik ben trainer bij Lifeguard en Mentally Fit, en sinds januari run ik samen met mijn vrouw (ex-atlete Lotte Visschers, red.) de site Fit’s Life: korte online circuit- en conditietrainingen, laagdrempelig en realistisch. Bij ons gaat het niet om selfies, Instagram of Facebook; we doen niet mee aan dat heroïsme.

Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000

In 2007 heb ik een groep NOC*NSF-sponsoren voorbereid op de marathon in Peking. Tot dan toe liep ik als middellangeafstandsloper wel 10-kilometer-crossen in de winter, maar niet verder. Na Peking heb ik Berlijn gelopen, maar voorlopig hou ik het bij een rondje bos. Geen idee hoe ver dat is, ik vind het veel interessanter of het lekker voelt, of het ontspannen is.
Van de Spelen wordt het genieten. De prestaties worden door twintig camera’s vastgelegd, dat is het ultieme kijken! Door sociale media lijkt succes maakbaar, maar pas als je van iets houdt en er vol voor gaat, maak je kans goed te worden. Degene die achterin eindigt, heeft evenveel plezier als degene die eerste wordt.’

Marko-Koers-post