De dagen voor de wedstrijd Adviezen van Jorin

Scroll this

Voor een hardloper is het mooiste moment misschien wel de start van een wedstrijd. Aankomende zondag is dat voor mij en ongeveer 45.000 andere lopers de start van de Asics Dam tot Damloop. Bij het horen van het startschot zal de adrenaline door het lichaam van elke loper schieten. De wedstrijd over 16.1km gaat beginnen. Een prachtige route van Amsterdam naar Zaandam ligt voor ons. Maar voor het zover is moet er in de week voorafgaand aan de wedstrijd natuurlijk gezorgd worden dat we perfect uitgerust aan de start kunnen staan. Ik zal je een kijkje geven in wat ik belangrijk vind in de week voorafgaand aan de wedstrijd!

Gas terug nemen

De week voor de wedstrijd zal er niet heel hard meer worden getraind. Dat is al in de maanden voorafgaand aan de wedstrijd gedaan. Alle kilometers zijn gelopen, de snelle trainingen en de lange langzame duurlopen hebben ervoor gezorgd dat je in topvorm aan de start zal staan!
Ik loop in de week voor de wedstrijd op maandag en donderdag gewoon mijn interval training. Donderdag staat er een prachtig schema op het programma waarin wij 30 minuten rustig inlopen om vervolgens 10 minuten op +/- 18km/u te lopen en na een korte pauze nog 6x400m in 74 seconden en tot slot 15 minuten rustig uitlopen. Dit is een training waarbij je nog net even die dam tot dam specifieke snelheid aanraakt en met de 400tjes zorg je voor een goede eindsprint.
De andere dagen van de week zijn vooral rustig. Waarbij vrijdag een uurtje gelopen zal worden en zaterdag heel rustig een 40 minuten met daarin 6×20 seconden versnellen. Op deze manier kom ik topfit aan de start te staan!

Jorin Kamps

Slapen

De week voor de wedstrijd is rust erg belangrijk. Zorg ervoor dat je agenda niet helemaal vol gepland staat! Het is belangrijk om je lichaam rust te geven zodat je extra energie hebt aan de start. Zorg ervoor dat je regelmatig even pauze neemt tussen je werkzaamheden, en bij zittend werk met enige regelmaat even de benen strekt. Houd met slaap een normaal ritme aan, anders raakt je lichaam in de war.
Twee avonden voor de wedstrijd is slapen altijd heel belangrijk. Ik kies er zelf voor om deze avonden extra lang te slapen. Meestal ben ik namelijk erg zenuwachtig voor de wedstrijd en kan ik de avond ervoor slecht slapen. Voor mij maakt het aantal uren slaap niet heel veel uit de avond voor de wedstrijd.

Extra herstel

De week voor de race ga ik altijd nog even langs bij mijn fysiotherapeut voor een laatste check. Ook gebruik in mijn Foamroller wat meer om te zorgen dat de spieren goed ontspannen blijven.

Jorin Kamps

Gezond eten

Zelf zorg ik altijd voor een gevarieerd eetpatroon. Er is dan ook altijd veel groente en fruit in huis. De week voor de wedstrijd is het extra belangrijk om je normale voedingspatroon aan te houden. Ga zeker de dag voor de wedstrijd geen nieuwe recepten proberen. Zorg ervoor dat je bekend bent met het gerecht. Het zou anders zo maar kunnen dat je tijdens de wedstrijd maag/darmklachten krijgt.
Ook is veel water drinken belangrijk. Als je voldoende water drinkt is de kans op spierkrampen kleiner. Zelf drink ik elke dag 3 tot 4 liter water. Normaal gesproken is 2 liter aangeraden, maar bij veel sporten is het belangrijk om meer vocht aan te vullen.

Bij deze wens ik iedereen een goede laatste trainingsweek toe en natuurlijk een geweldige ASICS Dam tot Damloop 2015. Wil je meer weten over mijn trainingen en wedstrijden kijk dan snel op www.jorinkamps.nl