De Vestingloop in Den Bosch al je eerste wedstrijd? Tips & trics van hardloopblogger Mari Durieux

Scroll this

We hebben in het Zuiden van Nederland geen hardloopevenementen met namen zoals de Dam tot Damloop of de City Pier City, maar we zijn wel goed op weg. De Vestingloop in Den Bosch is aan het groeien en daarmee wordt de Brabantse hoofdstad nog aantrekkelijker.

Voor mij is het inmiddels 4 jaar geleden dat ik aan de start stond van dit evenement en ik weet nog hoe nerveus ik was. Het was mijn eerste hardloop wedstrijd en ik wist van niets, behalve dat ik 10 kilometer moest rennen. Dit jaar geef ik jullie tips en trics, hoe je beter voorbereid aan de start van je eerste hardloop evenement kunt verschijnen.

Dé Harloopclinic

Stel je hebt nog geen ervaring met hardlopen maar je wil zo graag meedoen met een hardloopevenement, dan is een cursus ideaal. Je leert er op een verantwoorde manier hardlopen en het is nog vreselijk gezellig ook. Ik ging een kijkje nemen bij een iRun cursus van Run2Day. Op het moment dat ik de Run2Day winkel binnen kwam was het al een drukte van belang, vandaag was het de tweede cursus dag en iedereen had dus al met elkaar kennis gemaakt. Deze editie was er een cursus beginners en gevorderden. Ik nam een kijkje bij de beginners. Voordat we vertrokken naar het nabij gelegen park nam trainer Giovanni het woord en sprak zijn clubje toe, vol passie vertelde hij wat de bedoeling was. Een ervaren trainer die weet hoe hij zijn deelnemers moet motiveren, mooi om te zien hoe iedereen glimlachend in een klein dribbelpasje richting het park liep.

Daar aangekomen werd er een warming up gedaan. Als ik terugdenk aan hoe ik begon met hardlopen, warming up deed ik nooit (nog steeds eigenlijk niet). Goed dus om te zien hoe beginners vanaf het begin leren hoe ze om moeten gaan met hun lijf zodat het klaar is om hard te lopen. Het zonnetje schijnt en als iedereen lekker warme spieren heeft gaat een klein groepje (die al iets meer gevorderd zijn) voor één rondje om het meer. Ik ken dit park en weet dat een rondje 1,3 kilometer is. Op een rustig tempo loop ik met ze mee en zie dat 1,3 kilometer voor een aantal al een flinke uitdaging is. Over een paar weken kunnen ze dus gewoon 5 kilometer aan een stuk hardlopen. Dat is wat deze cursus doet, je leren deze afstand op een verantwoorde manier te laten lopen.

Ik begon een paar jaar terug als een dolle en liep na een paar dagen 4 kilometer aan een stuk met meteen een blessure aan mijn knie. Niet iedereen kan zomaar op eens een flinke afstand lopen en voor die mensen zijn deze cursussen ideaal.

Terug naar de groep, we hebben ons rondje klaar en we sluiten weer aan bij de trainer. Hij laat iedereen korte stukjes rennen en dan weer wandelen. Iedere keer op een andere lokatie in het park zodat het afwisselend blijft. Bij de een gaat het wat makkelijker dan bij de ander maar iedereen blijft enthousiast doorgaan met de motiverende woorden van Giovanni. Zonder dat de deelnemers het in de gaten hadden, hebben ze zojuist een piramide training gedaan. Weer iets waar ik in het begin nog nooit van had gehoord. Meteen hierna nog een stukje heuvel training en er wordt afgesloten met een cooling down. We maken nog een leuke groepsfoto en sluiten de training af.

Op een drafje gaan we terug naar de winkel waar iedereen nog even napraat over deze training en hun doel wat steeds dichter bij komt, de Vestingloop Den Bosch.

Wil jij ook deelnemen aan de Vestingloop in Den Bosch, schrijf je dan nog in.