Rotterdam is unfinished business Butter richt al zijn pijlen op Rotterdam

Scroll this

Het grote aftellen is begonnen. De Rotterdam Marathon zindert in de lucht, mét de bijbehorende zenuwen. Dat geldt voor duizenden recreanten. Maar zeker ook voor top-marathonloper Michel Butter. Hij wil op zondag 9 april 2017 als eerste Nederlandse man onder de 2.10 op de Coolsingel finishen.

Zijn wens om onder de 2.10 te lopen, is geen utopie. In 2012 liep Michel Butter al een 2.09 in Amsterdam. In 2013 dacht hij een volgende stap te maken in Rotterdam, maar dat pakte niet goed uit. Het is tijd voor een nieuwe aanval.

Alles draait om de Coolsingel

In 2015 maakte Butter zijn come back in Rotterdam na blessureleed. ‘Ik liep naar wens, maar was nog niet op niveau’. Blessures teisterden hem in 2016 wederom in de havenstad. Michel: ‘Dus Rotterdam is absoluut unfinished business. Ik wil daar gewoon heel graag iets moois laten zien. Alles draait dit jaar dan ook om de Coolsingel. In Amsterdam heb ik mijn tijd staan, nu wil ik ook in Rotterdam goed lopen want naast Amsterdam is dit dé Nederlandse marathon van wereldniveau. Een echte marathon met allure.’

2.10

‘Ik wil mijn grenzen verkennen en vooral verleggen, en presteren op grote podiums. En ja, dat is in Rotterdam het liefst onder de 2.10 finishen. Een 2.12 of 2.13 gaat het niet worden, maar of het 2.09 of 2.10 wordt, kan ik pas aan het einde van de race zeggen.

– “Hoe dichterbij de race, hoe meer ik dingen als bullshit ervaar”.

Dus “Butter gaat in Rotterdam onder de 2.10” zoals overal gekopt wordt, klopt niet helemaal? ‘Ja en nee’. Michel legt uit: ‘Uiteraard wil ik graag onder die 2.10 duiken, maar ik stel niet te hoge verwachtingen aan mezelf. Natuurlijk stap ik elke dag uit bed om keihard te trainen maar ik klamp me niet te veel vast aan die tijd. Ik heb door de jaren heen geleerd dat het geen zin heeft om je daaraan vast te pinnen, dan ga je forceren, alles analyseren en finish je uiteindelijk niet goed.’

Abdi versus Butter?

Er gaan ook geruchten dat Abdi Nageeye en Michel Butter de strijd met elkaar aangaan in Rotterdam. Zijn coach Guido Hartensveld ontkrachtte dit al eerder. Butter: ‘Abdi is heel goed en stabiel bezig. Al zeggen de wedstrijden van nu en de aanloop er naar toe echt niet alles over de marathon straks. De scenario’s zijn er, maar de strijd vindt niet plaats vóór de 30 km. En ergens hoop ik natuurlijk dat hij zich overschat en ik hem inhaal. Maar mijn doel is niet om Abdi te verslaan. Ik ga uit van mijn eigen kracht.’

Voorbereiden

Michel is in februari teruggekomen van zijn hoogtestage in Kenia. Een goede en inspirerende voorbereiding. ‘Kenianen hebben een natuurlijke ontspanning over zich. Zij luisteren extreem goed naar hun lichaam. Dat inspireert me.’ Michel vertelt dat hij goed met spanning en in de spotlights staan om kan gaan. ‘Maar mezelf hoge verwachtingen opleggen, vind ik minder. Daarom probeer ik de tijd een beetje los te laten. De 2.10 is wel het tijdslimiet, maar ik ben er niet meer zo mee bezig. Ik train gewoon keihard en ga ervoor.’

Vlak voor de race

Hoe dichterbij de race komt, hoe meer Michel in zichzelf keert. ‘Ik heb geleerd mijn aandacht volledig te richten, te focussen. En vlak voor elke grote wedstrijd, dus ook Rotterdam, is het natuurlijk één en al leeg maken, aandacht richten en mezelf op scherp stellen. De laatste weken voor een belangrijke race keer ik ook steeds meer naar binnen, ben ik steeds meer gefocust op de grote dag. Thuis ben ik dan fysiek nog wel aanwezig, maar doe veel op de automatische piloot. Een wandeling met m’n dochtertje maak ik nog wel maar ik onderneem geen uitjes meer. Hoe dichterbij Rotterdam komt, hoe meer ik dingen als bullshit ervaar. Ik ben alleen nog bezig met de marathon.’

Wie is Michel Butter?

Topatleet Michel Butter vecht al vijftien jaar zonder concessies. Ook na zijn verplichte uitstap door een heupblessure op het WK van 2013 in Moskou. En óók nadat vorig jaar zijn Olympische droom uiteenspatte in het ijskoude en drijfnatte Amsterdam. Hier haalde hij de veelbesproken tijdslimiet van 2.11 niet, hij miste acht seconden. Michel staat derde in de Nederlandse marathonranglijst allertijden, samen met Gerard Nijboer en Kamiel Maase.

Meer over Michel Butter? Lees het uitgebreide interview met Michel Butter.

Geschreven door Esther Vliege, Hoofdredacteur Run2Day Magazine. Foto’s: Martha Schoemaker, Saleskracht.nl