Road to 42K. 4 atleten nemen je mee naar de finishline

Scroll this

De marathon is en blijft een magische afstand.
Je bent fit, al je trainingen heb je goed doorstaan. Je hebt er zin in. En toch weet je dat de marathon pijn gaat doen. Michelle, Edgar, Frederiek en Niels nemen je mee tijdens hun ‘Road to 42K’. Allemaal hebben ze één doel: GENIETEN.
Op weg naar de finishline nemen de atleten jou mee in trainingen, werk en wedstrijden als voorbereiding. Dat een marathon allang niet meer alleen voor super getrainde mannen is, bewijzen Michelle en Frederiek. Zij gaan voor een PR tijdens de Boston marathon. Daar waar Edgar en Niels kiezen voor het snelle parcours van Rotterdam.

Even voorstellen

Road-to-42K-profile-Michelle

Atleet
Michelle Wolters
Leeftijd
28
PR’s
15K – 1.07.28
10EM – 1.12.56
Marathon – 3.28.26

Ongeveer vijf jaar geleden begon ik met mijn eerste officiële race: de Dam tot Damloop. Ik kwam net terug uit India en had eigenlijk niet een hele optimale voorbereiding. Maargoed ik had me ingeschreven dus ik wilde me ook niet laten kennen. Ik weet nog wel dat ik rond de 12 km dacht dat ik de eindstreep never nooit zou halen. Tot mijn grote verbazing (echt!) had ik hem nog redelijk snel gelopen (in ieder geval snel genoeg dat collega’s destijds een soort van impressed waren..). Dat smaakte naar meer!

Lopen is voor mij; je hoofd leegmaken, continue doelen stellen, jezelf uitdagen, buiten zijn, stiekem luisteren naar guilty pleasure songs, energie krijgen en vooral ontspannen!

Een halfjaar later zat ik met mijn marathon buddy en huisgenoot Frederiek in een café en waren we (hoe cliché) onze goede voornemens door aan het nemen. En guess what? 2,5 maand later was onze eerste halve marathon samen een feit. De Broekhuis Halve Marathon te Harderwijk. Door de stromende regen hand in hand over de finish. Ja maar…. Als je dan een halve marathon hebt gerend… dan wil je ook een hele, toch?! Zo gezegd, zo gedaan. 3 weken later ingeschreven voor onze eerste marathon samen: Oslo, Noorwegen. En the story continues…. Lopen is voor mij; je hoofd leegmaken, continue doelen stellen, jezelf uitdagen, buiten zijn, stiekem luisteren naar guilty pleasure songs, energie krijgen en vooral ontspannen! Langs de Amstel, door het Vondelpark, door de stad, in het buitenland: ik geniet elke keer weer. En de energie die je van hardlopen krijgt is verslavend. Dáárom loop ik hard.

Ik houd niet van verliezen

Soms voelt het een beetje alsof ik twee banen heb. Ik doe een management traineeship bij Fokker-GKN Aerospace. Een traject van twee jaar waar je op projectbasis het hele bedrijf leert kennen. Locaties van Fokker zitten door heel het land en je doet elke keer een project van een paar maanden: veel reizen en flexibiliteit zijn dus een vereiste. Naast mijn werk heb ik samen met een goede vriend een app ontwikkeld: Klup. Een ‘tinder’ voor de nieuwe generatie ouderen, niet gericht op daten, maar op leuke dingen doen met elkaar in de buurt. En tussendoor moet er dus getraind worden voor de Boston marathon. Een uitdaging, maar wel een leuke!

Dit wordt mijn 4e marathon. En wel een hele speciale: Boston, ook wel de ‘meest prestigieuze marathon ter wereld’ genoemd. Toen ik dat een tijdje terug las in het Run2Day magazine werd ik een klein beetje nerveus. Ik heb een doel: 3:15 (at least!). En dat gaat moeilijk worden. In Berlijn liep ik mijn PR, maar die staat ook bekend om haar snelheid. Boston is anders, pittiger, maar ik weet dat ik het kán. Ik houd niet van verliezen, dus het moet gaan lukken.. Hoe? Dat kunnen jullie de komende 2,5 maand gaan volgen…

Lopen is leuk en geeft een kick. Stel jezelf een doel (anders vind ik er ook echt niks aan), verleg je grens iedere keer een stukje verder en vier ook vooral je successen. Iedere loper zal ooit een keer op een punt komen dat je het écht even niet meer ziet zitten.

Misschien heel suf. Maar wel oprecht. Vroeger ‘toen ik nog klein was’, playbackte ik altijd met alle liedjes mee. Zo ook deze van S club 7:

Don’t stop, never give up
Hold your head high and reach the top
Let the world see what you have got
Bring it all back to you.

Iedere loper zal het wel herkennen dat je op zo’n punt komt en denkt: ‘ik kap ermee, wat ben ik nou eigenlijk aan het doen?!’. Ik in ieder geval wel. Juíst op die momenten heb ik deze tekst in m’n hoofd en voer ik echt (hardop) een monoloog met mezelf. Doorgaan, niet stoppen, ….echtniet?… Nee, doorgaan! (ook een goeie motivatie om door te gaan: als je stopt moet je vaak nog echt een heel ver stuk wandelen: nog vervelender!).
EN DAN: dat moment dat je de finish over komt: W A U W. Daar doe je het voor. En dan ben ik toch altijd heel erg blij dat ik niet gestopt ben!

Road-to-42K-profile-Edgar

Atleet
Edgar Minks
Leeftijd
30
PR’s
10EM – 59.06
21,1K – 1.17.46
Marathon – 2.54.40

Ik vind hardlopen het allermooiste om mee bezig te zijn! Hardlopen is een mondiale sport en iedereen is gelijk. Met serieus trainen wordt je lichaam beter en met de juiste prikkels en mindset kan je boven jezelf uitstijgen. Ruim 10 jaar terug was ik dagelijks hard aan het trainen om zo snel mogelijk de 400m of 800m te lopen, nu train ik met dezelfde liefde maar iets minder ambitie voor de marathon van Rotterdam.

Nu leg ik ziel en zaligheid in het werk als webshop manager bij Run2Day. Naast de mooie 25 winkels probeer ik alle klanten een zo goed mogelijke online beleving te bezorgen. In 2014 liep ik in Berlijn mijn eerste serieuze marathon in 2:54:40 en in het jaar 2015 deed ik een uitstapje naar de 56km Ultra marathon in Zuid-Afrika waar ik in 4:10 over de eindstreep kwam!

Nu heb ik mijn zinnen gezet om mijn marathon PR te verpulveren met tenminste 10 minuten, mijn streven om onder de 2:42:30 te duiken. Dit is een is een gemiddeld tempo van 3:51 per kilometer/ 15.6km per uur, iets waar ik nu af en toe zwetend van wakker wordt.

Ik dagdroom regelmatig over een mooie aankomst op de Coolsingel en de komende periode ga ik hard trainen om een mooie tijd te klokken.

Volg mijn ups en downs via inspire2run.nl en check mijn trainingen via Strava

Road-to-42K-profile-Frederiek

Atleet
Frederiek Verwest
Leeftijd
26
PR’s
Marathon – 3.28.11
Ultra Marathon 56K – 5.04.02

Hardlopen is voor mij echt ontspannen. Geen werk, geen telefoon. Ik ren zonder muziek. Tijdens het hardlopen wil ik juist even niks en genieten van het geluid van water of überhaupt horen als iemand hallo zegt. Soms loop ik alleen en soms met een groep, het is maar net waar ik zin in heb. En ik heb ook vaak genoeg geen zin hoor, echt vaak genoeg. Maar als ik eenmaal bezig ben weet ik dat het mezelf goed doet. Ik word er fitter door, ben minder moe en voel me gewoon beter als ik sport. Het geeft me ritme. Er zijn ook zoveel mooie routes. Ik kan echt genieten als ik op zondagochtend een duurlange loop doe, het zonnetje begint te schijnen en ik allerlei nieuwe dorpjes in Amsterdam Noord ontdek waar ik het bestaan niet van wist. Daarnaast vind ik de hardloopevenementen als een marathon altijd een feestje. Ergens samen naartoe trainen, de spanning ’s ochtends op de dag zelf, een goed excuus voor een weekendje weg bij een marathon in het buitenland en belangrijk, een enthousiast supportteam!

Ons doel? Weer hand in hand de finish over, tot nu toe is het steeds gelukt.

Ik werk bij Young Colfield in Amsterdam en volg daar een tweejarig traineeship, het Talent Program. Daarin doe ik drie tot vier opdrachten bij verschillende bedrijven en volg je als trainee een intensief persoonlijk ontwikkelingsprogramma. Een geweldige baan! Het is natuurlijk de uitdaging om de drukte van werk en intensief sporten te combineren en daar een balans in te vinden. In het begin vond ik dat wel lastig, maar ik heb hier nu een goede weg in gevonden voor mezelf. Als ik een dag geen zin heb (toch vaak de maandag) om te lopen na werk, dan wissel ik het om en ga ik de volgende dag. Volgens mij is het de kunst niet teveel te moeten en jezelf te dwingen maar er vooral ook lol in te hebben.

Ik deel graag mijn ervaringen met jullie in de hoop dat het motiveert je hardloopschoenen uit de kast te trekken. En dan gaat het niet om snelheid of de langste afstand, het gehele proces kan echt een overwinning zijn op jezelf!

Na 4 marathons loop ik samen met mijn huisgenoot Michelle Wolters over twee maanden, 18 april, de Boston Marathon. ’s Werelds meest prestigieuze marathon noemen ze deze fysieke en mentale uitdaging ook wel. Super spannend! We vertrekken samen met support, 6 in totaal, voor 9 dagen naar Boston. Ons doel? Weer hand in hand de finish over, tot nu toe is het steeds gelukt. Ik heb een lichte knieblessure gehad, dus ik hoop dat ik nog enigszins in de buurt kom van onze streeftijd, 3.15. We gaan het zien. En genieten.

Road to 42K Run2Day

Samen met de andere marathonlopers voor Run2Day zal ik jullie meenemen in het proces naar de dag van het startschot. Tips over voeding (wat eet je nu voor en na), hardloopschema’s (of geen loopschema?), leuke trainingslopen (ontdek je eigen stad & omgeving!) & vast ook baalmomenten (ik heb geen zin, ik wil niet meer) zullen voorbij komen. Tja, hoe daar dan weer mee om te gaan. Ik deel graag mijn ervaringen met jullie in de hoop dat het motiveert je hardloopschoenen uit de kast te trekken. En dan gaat het niet om snelheid of de langste afstand, het gehele proces kan echt een overwinning zijn op jezelf!

Road to 42K Run2Day

Atleet
Niels Wiese
Leeftijd
37
PR’s
5K – 18.14
10K – 37.40
15K – 58.18
21,1K – 1.24.41
Marathon – 3.06.38

Wanneer iemand aan mij de vraag stelt waarom ik loop, voelt dat bijna net zo vreemd als vragen waarom ik adem. Wat ooit begonnen is als middel om mijn hoofd leeg te krijgen, is ondertussen getransformeerd tot iets wat onlosmakelijk met het leven lijkt te zijn verbonden.

Sinds twee jaar heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt en werk ik bij Run2Day Rotterdam. Het mooie is dat ik mijn passie voor hardlopen kan doorgeven aan klanten die beginnen met hardlopen. Maar zelf haal ik ook veel motivatie uit klanten die in de winkel komen. Rotterdam barst van de hardlooptalenten. Zij komen bij ons in de winkel voor nieuwe gear of om gewoon even een ‘bakkie pleur’ te drinken. Lekker ouwehoeren over hardlopen. Daar geniet ik intens van en motiveert mij ook weer om mijn doelen te bereiken. Naast alle toppers die in de winkel zijn mijn collega’s (en tevens eigenaren van de winkel) Wilma en Eric een bron van inspiratie. Wilma met een PR van 2.36 op de marathon is natuurlijk te gek. Maar nog steeds loopt zij kneiter hard. Eric heeft eindelijk weer meer tijd voor het hardlopen gevonden. Dat is jammer want waar ik hem eerst nog wel eens versloeg tijdens een wedstrijdje moet ik nu op de langere afstanden toch het onderspit delven. Maar ach, hij heeft dan ook wel 1.04 als PR staan op de halve marathon.

Mijn doel voor de Rotterdam Marathon is een PR, en hopelijk dan ook gelijk maar onder die magische drie uur.

Het inspireren, motiveren en adviseren van lopers vind ik prachtig. Dat is de reden dat ik naast het werk in de winkel ook na sluitingstijd met hardlopen bezig ben. Vier maal per week geef ik hardlooptraining aan groepen. Een groep lopers die twee jaar geleden bij ons met de iRun beginners trainingen voor hun eerste 5K trainden, train ik nu nog steeds met veel plezier. Het zijn vrienden van de winkel geworden. Dat ik ze nu dan begeleid naar de 10K bij de Rotterdam Marathon geeft mij ultieme voldoening.

Mijn doel voor de Rotterdam Marathon is een PR, en hopelijk dan ook gelijk maar onder die magische drie uur.
Een goede voorbereiding kan je helpen om zo relaxed mogelijk aan de start van je marathon te staan. Ik neem lopers graag mee in mijn Road to Rotterdam. Voor mij de mooiste marathon die er is.