Race day ready Edgar is klaar voor de marathon

Scroll this

Nog twee nachtjes slapen en dan sta ik samen met duizenden getrainde hardlopers aan de start van de Rotterdam Marathon. Misschien wel het mooiste moment van de marathon, de tien minuten voor de start. De gespannen gezichten, de slechte grappen, de (soms opmerkelijke) lastminute rekoefeningen, Lee Towers en dan het kanon. Zorg ervoor dat je aan de start van de marathon je raceplan en al je essentials bij je hebt.

Aangezien de trainingsarbeid achter ons ligt is nu alles focus op de randvoorwaarden. Het goed voorbereiden op je race zorgt ervoor dat het maximale uit de dagvorm kan worden gehaald. Door al je running gear alvast één of twee dagen voor de race klaar te leggen word je gedwongen na te denken over: het weer, je voedingsplan, je drinkplan en je race outfit.

laydown

Energie voor de race

Check, check en nog eens check. Dat is precies wat ik gedaan heb tijdens mijn trainingen met sportvoeding. Testen wat mijn lichaam het best kan verdragen en met welke inname mijn energie op peil blijft. Ik streef naar ±60 gram koolhydraten per uur, wat voor mij betekent dat ik elke 5km een energiegel van 22gram tot me neem. Heel plezierig zijn ook de drankposten die elke 5 km staan, de optimale opname van suikers gaat gepaard met water. Mijn broertje heb ik bereid gevonden rond de 30km met een bidon te staan met elektrolyten. Hierdoor kan ik de inmiddels tekorten qua mineralen en vitamines weer aanvullen. Dan loop ik net iets lekkerder het rondje om de Kralingse Plas.

Wedstrijdschoenen

Na lang te hebben getwijfeld over welke schoenen ik aan trek zondag, ga ik toch voor mijn New Balance 1600 raceschoenen. Uiteraard heb het grootste deel van mijn voorbereiding op een andere hardloopschoen gelopen met meer demping maar voor de harde tempo’s pakte ik deze raceschoenen erbij. Ik had eventueel kunnen kiezen voor een lichte trainingsschoen maar gezien het parcours van Rotterdam (weinig hoogteverschillen en mooi vlak wegdek) durf ik het aan om op de racemonsters te vertrekken zondag.

Singlet

Lijkt een optimistische keuze gezien de temperaturen en gebrek aan zon maar als het bewegingsapparaat op volle toeren draait dan stijgen de lichaamstemperaturen snel. Een singlet is licht van gewicht, ventileert perfect en zorgt voor de race-modus in mijn koppie.

Zonnebril

Ondanks de afwezigheid van de zon gaat de zonnebril toch op. Met name in het tweede deel van de race komt brilletje goed van pas. Vanaf een kilometer of 25-30 van de race is er wat meer concentratie vereist en op de één of andere manier helpt de zonnebril mij om lekker in de zone te blijven.

Compressiekousen

Als er ergens iets verkrampt in mijn lichaam dan zullen het de kuiten zijn. Tijdens de gehele voorbereiding heb ik getraind met compressiekousen. En wat je tijdens je trainingen doet verander je niet op de wedstrijddag natuurlijk.